facebooktwittermail

Gotlands ekologiska om köttfusket: "Bedrövligt"

Det misstänkta omfattande köttfusk som uppdagats fördöms nu på flera håll. "Bedrövligt", tycker Maria Eriksson, ordförande i Gotlands Ekologiska AB, som befinner sig i en rättstvist med företagen som utreds.

ATL.nu skrev i går om hur två svenska livsmedelsföretag misstänks ha systematiskt fuskat med hundratals ton kött och blandat ut svenskt kött med utländskt under flera års tid. Kött ska även ha uppgetts som Krav-märkt, trots att så inte alls var fallet.

"Trovärdigheten påverkas"

– Det är hemskt tråkigt. Hela trovärdigheten påverkas ju och alla som säljer drabbas, säger Maria Eriksson, ordförande i Gotlands Ekologiska AB.

Företagen som utreds för köttfusk är Stockholmsbaserade och dit hör inte Gotlands Ekologiska AB som är satt i konkurs sedan sommaren 2015.

Pågående tvist

Sedan flera år tillbaka har en tvist pågått mellan Gotlands Ekologiska och de misstänkta företagen, gällande bland annat ett eventuellt övertagande samt obetalda fakturor.

Maria Eriksson är inte förvånad över händelserna som nu uppdagats.

– Nej, det är jag inte tyvärr inte. Men att det faktiskt gått att genomföra är otroligt. Vi producenter granskas upp över öronen och då kan jag tycka att det skulle vara likadant för leverantörer, säger hon.

Påverkar hela branschen

Hon menar att det inträffade får konsekvenser för hela branschen.

– Dem som redan är emot krav och ekologiskt köper inte våra produkter i vanliga fall heller, men alla de som befinner sig i något slags mellanland och känner sig osäkra på om det är värt pengarna att köpa kravmärkt blir förstås ännu tveksammare när något sådant här avslöjas.

"Glömmer med tiden"

Hon tror att dock att den pågående köttskandalen kommer att blåsa över så småningom.

– Det kommer att hålla i sig ett tag, men sedan glömmer folk ändå med tiden. Så var det med hästskandalen för några år sedan och så blir det troligen nu också, konstigt nog, siar Maria Eriksson.

Utreds av åklagare

Det misstänkta köttfusket utreds just nu av åklagare.

ATL.nu har sökt företagens ägare utan framgång.

LÄS MER: Larmet: Utländskt kött säljs som svenskt

LÄS MER: Bucht: "Köttfusk kan ge fängelse"