facebooktwittermail

Fyra röster om mjölkpolitiken

Vilken politisk fråga är viktigast för den svenska mjölken? Det frågade ATL fyra besökare på Mjölkens dag.

När Mjölkens Dag anordnades i riksdagen under onsdagen berättade bland annat LRF mjölk att Sverige behöver 54 000 fler mjölkkor för att kunna vara självförsörjande på mejeriprodukter.

LÄS MER: Livlig debatt på Mjölkens dag i riksdagen

ATL frågade fyra av besökarna vilken politisk fråga de anser är viktigast för den svenska mjölken:

FOTO: CECILIA PERSSON

Clas Åkesson, Västerängens lantbruk, Alunda

- Det viktigaste är att skapa förutsättningar för att unga ska kunna överta lantbruk med rimliga ekonomiska villkor, till exempel genom räntesubventioner. Är du ung och ska köpa en mjölkgård är det mycket kapital som krävs. Det är en jätteviktig fråga.

FOTO: CECILIA PERSSON

Lars-Erik Karlsson, Torpande gård, Brålanda.

- Beskattningsfrågor som rör drivmedel och gödning är viktiga. Politikerna måste också satsa på utbildning så att lantbruket får arbetskraft. Konsumenterna behöver mer information om alla mervärden med den svenska mjölkproduktionen, som vår låga antibiotikaanvändning.

FOTO: CECILIA PERSSON

Ulrik Isleborn, Isaryd gård, Jönköping

- Att få fart på livsmedelsstrategin. Det finns många frågor i den om reglerna för vårt företagande och hur vi ska få bättre lönsamhet. Jag hoppas att det blir verkstad av den men befarar att politikerna är mer intresserade av andra frågor inför valet.

FOTO: CECILIA PERSSON

Elin Torstensson, Östanå gård, Österbybruk

- Att man går från ord till handling. Inte minst kommunpolitiker har ett stort ansvar för få in mer svenska produkter, som genom offentliga upphandlingar. En del kommuner klarar att bara köpa in lokalproducerat, medan andra inte gör det.

LÄS OCKSÅ: Konkurrensvillkor i fokus på Mjölkens dag (2017)

LÄS OCKSÅ: Sverige mot strömmen i mjölkfloden

LÄS OCKSÅ: Tappa inte den svenska mjölken