facebooktwittermail

Fortsatt pressade utsikter för lantbrukare i USA

Lantbrukare får det fortsatt tufft ekonomiskt i USA de närmaste åren, det spår Warren Preston, vice chefsekonom på USA:s jordbruksdepartement, USDA.

FOTO: MALIN EBORN

Warren Preston är den första talaren på konferensen Nordic Agro Summit som slog upp dörrarna på Malmömässan under onsdagen. Konferensen som pågår i två dagar tar sikte på framtidens jordbruk och samlar runt 200 personer i branschen.

Pressat läge på spannmålsmarknaden

Warren Preston, vice chefsekonom på USA:s jordbruksdepartement, USDA, redogjorde för de just nu pressade läget på spannmålsmarknaden. Bakgrunden är hög produktion och stora lager av spannmål i världen.

– Nettoinkomsten för lantbrukare har minskat de senaste fyra åren och vi ser inga möjligheter för stora prisökningar framöver, säger Warren Preston.

Warren Preston är ansvarig för The World Agricultural Outlook Board som jobbar med att ta fram den för spannmålsbranschens mycket tungt vägande månatliga WASDE-prognosen över världens spannmålsproduktion och konsumtion i världen.

Prognoserna framåt bygger på normal produktion och normalt väder framöver och tar till exempel inte hänsyn till väderrelaterade produktionsminskningar.

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht redogjorde för vad den svenska regeringen vill med jordbrukspolitiken under förmiddagen.

Nordic Agro Summit ordnas av Spannmålsodlarna, Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, LRF Konsult, HIR Skåne, och Agro Sörmland tillsammans Agris Media.

LÄS OCKSÅ: Sämre resultat men högre omsättning för Skåne-möllan

LÄS OCKSÅ: Oväntat turbulent årsskifte för råvarumarknaderna

LÄS OCKSÅ: GMO-mostånd hotar handelsavtal