facebooktwittermail

Fågelinfluensa: Alla höns måste avlivas

Samtliga 50 000 höns på Nyköpingsanläggningen som drabbats av fågelinfluensa H5N8 ska avlivas. Det beslutade Jordbruksverket på onsdagsmorgonen.

Jordbruksverket beslutade på onsdagsmorgonen att samtliga höns på den drabbade anläggningen i Nyköping måste avlivas. Genrebild.
Jordbruksverket beslutade på onsdagsmorgonen att samtliga höns på den drabbade anläggningen i Nyköping måste avlivas. Genrebild. FOTO: STEFAN LINDBLOM

- Vi har bestämt att vi tar bort alla djur. Vi kan inte se att det går att vara säker på att inte resten av besättningen också är smittad, säger Karin Åhl, enhetschef på Jordbruksverket.

Ännu så länge finns inget besked om när gasen som krävs för avlivningen kan levereras.

- Därför kan vi inte i nuläget inte säga vilken dag det blir avlivning. Vi hoppas att det ska kunna ske så fort som möjligt. Förhoppningsvis i dag eller i morgon, säger Karin Åhl.

Skyddszoner upprättade

Av säkerhetsskäl är gården är spärrad. Inga fordon får åka ut från på gården utan att saneras. Detsamma gäller gårdens personal.

Jordbruksverket lade igår skyddszoner på tre respektive tio kilometers radie kring anläggningen. Inom tiokilometerszonen finns andra kommersiella fjäderfäbesättningar.

Läs mer: 50 000 höns riskerar att avlivas

Läs mer: Fågelinfluensa i Nyköping