facebooktwittermail

EU-miljoner ska ge jobb i lantbruket

7,6 miljoner i EU-stöd har beviljats ett projekt i Västergötland som ska skapa nya jobb för nyanlända i de gröna näringarna.

Arkivbild.
Arkivbild.

Det är Europeiska socialfonden (ESF) som har beslutat att bidra med 7,6 miljoner kronor som medfinansiering till projektet Framtidens arbetsplats. Övrig finansiering kommer från berörda kommuner och arbetsförmedling. Bland samarbetspartners i projektet finns bland annat LRF:s kommungrupper.

Sammanlagt beräknas projektet till 11,4 miljoner kronor.

Bakgrunden till projektet är att arbetsgivare inom de gröna näringarna efterfrågar arbetskraft. Samtidigt har många personer utmaning att komma ut på arbetsmarknaden.

Målet i projektet är hitta jobben inom lantbruket på den lokala arbetsmarknaden för nyanlända genom att ge möjlighet till adekvat utbildning och praktikplatser. Med hjälp av lotsar ska man matcha nyanlända mot tänkbara arbetsgivare.

Projektet ska pågå under två år och omkring 90 nyanlända ska delta i projektet.

Kommunerna som ingår i projektet är Lidköping, Götene, Grästorp, Essunga, Vara och Skara.

– Det känns fantastiskt roligt att vi, i Västra Skaraborg, nu får möjlighet att genomföra det vi gemensamt har planerat för, konstaterar Elin Liljebäck Nilsson utvecklings- och kommunikationschef i Lidköpings kommun, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ Så lockas nyanlända till gröna jobb

LÄS MER "Lägg ner facket"