facebooktwittermail

”En katastrof för stallet”

Helsingborgs största ridskola med 78 hästar är satt i karantän. Orsak: den smittsamma sjukdomen kvarka. ”Det är en katastrof”, säger Christel Wiberg, som utsetts till att leda saneringen och arbetet i stallet.

I eftermiddags sattes Helsingborgs ridhus i karantän efter beslut av veterinär och SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. En häst har konstaterats bära på kvarka och ytterligare två hästar har insjuknat i feber. De tre hästarna hålls nu isolerade.

– Vi kommer att ta prover i kväll på de två hästarna med feber för att så snabbt som möjligt få veta om de bär på sjukdomen, säger Christel Wiberg.

Kvarkautbrott förekommer både i Sverige och i andra länder. Hästarna får ofta en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor, men symtomen kan i vissa fall vara lindriga och likna en vanlig förkylning.

Nu väntar sanering

Nu inleds ett omfattande saneringsarbete i boxar och övriga utrymmen i Helsingborgsstallet som inrymmer 78 hästar. Den smittade hästen och de två övriga misstänkt smittade hästarna hålls isolerade. De kommer för säkerhets skull att flyttas över till ett annat stall i kväll där de tills vidare hålls i karantän.

Enligt Christel Wiberg mår hästarna förvånansvärt bra.

– Inga av dem är snoriga eller har näsblödningar, eller kan uppvisa andra klassiska symtom.

”En katastrof”

Att drabbas av kvarka är en katastrof för stallet, enligt Christel Wiberg som beskriver ridhuset som Helsingbogs största fritidsgård med olika verksamheter för ridskoleelever, gymnasieelever och privatryttare samt en fältrittklubb.

Skulle ytterligare hästar misstänkas vara smittade har ridhuset 30 platser för isolering.

LÄS OCKSÅ: Hästföretag i karantän under högsäsong

Ridklubb får pengar efter kvarkautbrott

Svenskt vaccin ska rädda hästar från kvarka

Fakta/Kvarka

Kvarka är en mycket smittsam sjukdom. Bakterien förekommer i nässekret, svalg och bölder hos smittade hästar. Gemensamma vattenhoar i hagar kan ofta vara kontaminerade. Smitta kan även ske via travselar, sadlar, träns och människor om bakterier finns på kläder eller otvättade händer.

Bakterien utsöndras via nosen från den insjuknande hästen 24-48 timmar efter första febertoppen.

Klassiska symtom är: Hög feber, mer än 39º C, 24-48 timmar innan hosta och näsflöde uppträder. Näsflödet är ofta varigt men kan vara tunt och genomskinligt i början och kan då förväxlas med virusinfektion. Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp. Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter.

Sjukdomen kan också ha lindrigare symtom, till exempel enbart näsflöde eller hosta utan hög feber. Äldre hästar visar ofta mildare och kortvarigare symtom än unga.

Källa: SVA