facebooktwittermail

Därför ska barn dricka mjölk

Trots att forskningen visar att barn klarar sig bättre i skolan om de får dricka mjölk, får inte alla barn mjölk till lunch i förskolan, skriver Erica Björnström, nutritionist på projektet Hjärta mjölk.

FOTO: ESTER SORRI

Det finns många olika anledningar till att barn ska äta bra mat och dricka mjölk. En av dem är att barnen klarar sig bättre i skolan. Flera av varandra oberoende forskningsstudier visar samma sak: barn som äter hälsosam mat, där mjölk och mjölkprodukter ingår, får bättre skolresultat.

Under våra första levnadsår växer och utvecklas våra hjärnor mycket. Barn som äter hälsosam mat under den perioden har större chans att få i sig de näringsämnen som är viktiga för hjärnans utveckling och funktion. Det handlar bland annat om järn från till exempel kött och baljväxter och nyttigt fett från fisk. Men också om kalcium, vitamin B12, jod, oljesyra och aminosyran tryptofan som finns i mjölk och mjölkprodukter.

En av studierna är gjord i Australien på över 2 000 barn. Den visar att mellanstadieelever som ätit fullkornsprodukter, frukt och grönt, mjölkprodukter, kyckling, fisk och baljväxter och druckit mer mjölk när de var mellan ett och tre år, var bättre på att räkna, läsa, skriva och stava än sina jämnåriga kompisar som inte ätit lika hälsosamt.

Men det är inte bara när barnen är små som det är bra med mjölk. Nya beräkningar som vi har gjort i Hjärta mjölk visar att en förskolelunch utan mjölk till gör det svårt att uppnå rekommendationerna för flera viktiga näringsämnen, till exempel vitamin D, kalcium och riboflavin.

Särskilt viktig är mjölken för barn som äter lite eller inte får så bra mat hemma. Därför är det oroväckande att en annan av våra undersökningar visar att om barnen får mjölk till lunchen i förskolan eller inte, beror på var barnet bor och hur förskolan drivs. I glesbygd och mindre städer serverar 95 procent av förskolorna mjölk till lunchen varje dag. I storstäderna bara 60 procent. 82 procent av de kommunala förskolorna serverar mjölk till lunchen, men bara 69 procent av de privata.

Alla barn bör få en fullvärdig kost oavsett om de bor på landsbygden eller i en stad, och oavsett i vilken form förskolan drivs. Bra mat, där mjölk enligt forskningen ingår, är något som alla barn borde ha rätt till.

Erica Björnström

nutritionist