facebooktwittermail

Farliga sågar kan förbjudas

De så kallade lågprissågarna, bensindrivna motorsågar runt tusenlappen, kan komma att förbjudas efter att Arbetsmiljöverket har testat deras säkerhet.

Idag säljs tusentals bensindrivna motorsågar av lågpriskedjor. Nu har Arbetsmiljöverket testat de vanligaste och resultatet skrämmer. En allvarlig invändning AMV har emot säkerheten är den extremt ojämna kvalitén.

– Tillverkarna har uppenbarligen inte kontroll på sin produktionsprocess, konstaterar Dan Bremberg testledare på Arbetsmiljöverket.

Slits ut fort

En maskin av samma modell kan ha helt olika egenskaper. Dessutom slits maskinerna fort vilket försämrar säkerhetsmekaniken över tid.

Anser du att de här maskinerna inte bör användas?

– De uppfyller ju inte de lagkrav som gäller. Men jag är osäker på var det landar. Men jag kan väl hålla för troligt att flera av de här maskinerna kan förbjudas om inte tillverkarna tar de här på allvar. Men ofta tar de det på allvar, säger Dan Bremberg.

Tillverkare av proffssågar, som Husqvarna och Stihl, har försökt att få lågpriskonkurrenterna förbjudna efter att de på eget initiativ testat maskinerna.

– Vi har skickat de här testresultaten till Arbetsmiljöverket och påtalat att det finns livsfarliga maskiner ute på marknaden. I min värld ska produkterna återkallas, säger Niclas Zetterberg, produktchef Norden på Stihl.

"Rent horribelt"

Han exemplifierar med en top handle-såg, en arboristsåg med handtaget över maskinen i stället för i bakänden som används vid avancerade uppdrag hängande i ett träd. En sådan såg får bara användas av utbildad personal. Trots det såldes de av en stor kedja som skrev att den enbart fick användas för fritidsbruk.

– Det är rent horribelt, säger Zetterberg som menar att de seriösa tillverkarna tvingas konkurrerar med ojämlika villkor.

– Kedjorna säljer tusentals sågar och tar inget ansvar mot sina kunder, konstaterar han.