facebooktwittermail d

Billig ekomjölk sänker hela Mjölksverige

Varken mejerier eller butiker tar ut ett vettigt merpris för ekomjölken. Det betyder att konventionella mjölkbönder subventionerar de ekologiska, skriver Kersti Linderholm.

Under en tid har jag botaniserat i olika mejerihyllor för att se vilket merpris handeln anser sig kunna ta ut i affären för ”ekologisk” mjölk. Jag har huvudsakligen letat efter Arla som är marknadsledande och bondens betalning är offentlig.

Jag har funnit att merbetalningen i butik för ”ekologisk” mjölk ligger runt 1:50 kronor per liter med en spännvidd mellan 0 och 2 kronor. Under lång tid har Arlas ”ekologiska” producenter fått över 1:50 kronor extra per liter mjölk (exkl moms), vilket innebär 60 procent mer betalt än kollegorna.

Med moms borde alltså ekomjölken kosta närmare 1:80 kronor mer per liter i affären, och då bortser jag från kostnader för att ha två parallella produktionslinjer och andra omkostnader.

Förbryllad tänker jag att mejerierna tar igen det i den offentliga upphandlingen. Jag finner en djungel av avtal mellan kommuner, landsting och leverantörer, men absoluta merparten handlar bara om ekologisk mjölk, mycket billig dessutom i förhållande till råvarupriset. I offentlighetens iver att vinna tävlingen att köpa mest eko fyller man gärna kvoten med billig ekomjölk.

Där jag finner prislistor med både vanlig och ekologisk mjölk skiljer det inte ens en krona per liter (exkl moms). Exempel finns där den vanliga mjölken har samma pris eller är dyrare.

Då merkostnaden för ekologisk mjölk varken visar sig i butik eller i den offentliga upphandlingen kan man undra vem som betalar kalaset.

För 20–30 år sedan framhöll mejerierna att det var vettigt att subventionera efterfrågan på ekologiska produkter. Efter så stora insatser av skattemedel via miljöstöden borde konceptet nu bära sina egna kostnader. Om konsumenterna vill ha "eko", varför ska då de lönsamhetstyngda kollegorna subventionera ekomjölken?

Även Lantmännen deltar i hållbarhetstävlingar och har det senaste året publicerat rapporten "I skuggan av eko". Kan det vara så att medlemmar som producerar i skuggan av eko även får subventionera de ekologiska kollegornas foder? Vi borde ta lärdom av Livsmedelsverkets larm om dioxiner och PCB i ekologiska ägg. Sluta lura konsumenterna och börja se till verklig hållbarhet.

Håller samhällets mål om ”eko” på att slå undan benen för de vanliga mjölkproducenterna som håller oss med samma högvärdiga produkter, öppna landskap och biologisk mångfald som de ”ekologiska”?

De vanliga, som står för 87 procent av Sveriges mjölkproduktion, lägger ner i rask takt. Det blir alltså färre och färre som ska hålla sina ekologiska kollegor flytande. Vad händer när de vanliga inte orkar längre? Jag kan inte se att det är vare sig ekonomiskt, socialt eller miljömässigt hållbart att köpa billig ekologisk mjölk.

Kersti Linderholm

Agronomie doktor