facebooktwittermail

21 000 kycklingar dog efter skandaltransport

WOUDRICHEM NEDERLÄNDERNA.

En skandaltransport av endagars kalkonkycklingar från Kanada till Nederländerna blir en fråga för både åklagarmyndigheten och regeringen. När de 20 800 kycklingarna anlände strax före jul var 19 000 döda. Resten var i så dåligt skick att de fick avlivas.

Synen som mötte djurskyddsinspektören. Tusentals döda djur låg huller om buller i lådorna.
Synen som mötte djurskyddsinspektören. Tusentals döda djur låg huller om buller i lådorna.

Den 21 december landade flygplanet på Schiphol vid Amsterdam. När en inspektör vid kontrollmyndigheten NVWA öppnade lådorna för att kontrollera djuren, var nästan alla döda.

– Troligen är orsaken temperaturproblem under transporten. NVWA vidtar åtgärder mot flygbolaget, skriver inspektören i en tweet.

Vilket flygbolag det rör sig om avslöjas inte. Enligt NVWA har bolaget brutit mot Live Animals Regulations (LAR) som ställts upp av International Air Transport Association (IATA).

Hittills har långa transporter med lastbil kritiserats hårt i EU. Men flygtransporterna har varit okända. Uppfyller de EU:s krav?

Det är en av de frågor som Esther Ouwehand (PvdD, Partiet för Djuren) vill ha besked på av ministrarna för lantbruk och utrikeshandel. PvdD har fem platser i parlamentet:

– Tycker ni det är ansvarsfullt att skicka ömtåliga djur över sådana avstånd och dessutom med flygplan? Hur påverkar det djurskyddet men också klimatet?

– Hur många levande djur importeras årligen med flyg till Nederländerna för att förse bioindustrin med råvara?

– Är det över huvud taget nödvändigt att skicka kycklingar från Kanada för att föda upp och äta i Nederländerna?

LÄS OCKSÅ: Minister stänger slakteri efter hemska bilder

LÄS OCKSÅ: Efter lervällingshösten – nu behövs kallare väder

LÄS OCKSÅ: Hon vårdar unik potatissamling