facebooktwittermail d

Ytterligare en vargflytt på gång

Naturvårdsverket planerar ännu en vargflytt. Den här gången handlar det om en genetiskt värdefull varg från Gällivare som ska transporteras till Mellansverige.

- Vi tittar just nu på ett antal platser i sydöstra Dalarna och vi diskuterar hur vi ska gå vidare, säger handläggaren Helene Lindahl Vik.

Vargen, en avkomma från en östlig varg, har vandrat norrut från Gävleborgs län och orsakat stora problem för Gällivare sameby. Den upptäcktes i början av mars och var då tillsammans med en tik, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Tillför friskt blod


Forskare vid Stockholms universitet undersökt hur viktiga avkommorna till östliga vargar är för att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige.
Forskarnas slutsats är att avkommorna inte är inavlade och att den genomsnittliga släktskapsgraden är ungefär hälften av den för övriga vargar i Sverige, som bedöms vara mer besläktade än helsyskon.

- Valparna till östliga vargar är viktiga för att minska inavelsgraden i det här skedet. Det behövs också att nya, helt obesläktade vargar kommer in i landet och förökar sig, säger Helene Lindahl Vik.

Vargen kommer att sövas med bedövningspil. Efter avmaskning förses den med sändare och transporteras under överinseende av en veterinär med flyg till Mellansverige.

Nyligen flyttades en vargtik från Jämlands län till Kilsbergen utanför Örebro. Den har sedan dess vandrat vidare till Värmland. ATL.nu