facebooktwittermail d

”Världens tuffaste jobb” gav insikt i klimatförändringarna

Biståndsorganisationen We Effect efterlyser en svensk kvinna som är redo att ta sig an ”Världens tuffaste jobb”: att prova på det hårda arbetet som lantbrukare i Zambia. ATL har pratat med Karin Kling, som tog sig an We Effects utmaning för två år sedan.

Målet med We Effects projekt är att uppmärksamma situationen för kvinnor i fattiga delar av världen. Personen som får uppdraget ska under tre veckor i vinter leva hos och arbeta sida vid sida med den zambiska bonden Florida Sikufa på familjens gård i centrala Zambia. Hon ska både hjälpa till med jordbruket och hushållet, det vill säga hämta vatten, ta hand om familjens barn, mata getterna och hönsen och delta i jordbruket. På gården odlas bomull, majs, bönor, gröna bönor och grönsaker. Personen ska också rapportera om sina upplevelser via text, bilder och video för att fler ska få inblick i hur ett liv i fattigdom kan se ut.

Vill uppmärksamma orättvisor

Kvinnan som får jobbet är garanterad en lön på 18 kronor om dagen, vilket motsvarar lönenivån för jordbruksarbetare i Zambia. I Zambia lever över hälften av befolkningen i extrem fattigdom, det vill säga på mindre än cirka 20 kronor om dagen, enligt We Effect. Det här är fjärde gången som biståndsorganisationen rekryterar en svensk kvinna till ”Världens tuffaste jobb”. Tidigare år har personen arbetat i Kenya, Uganda samt Malawi.

– Att vara kvinna och bonde i Afrika innebär inte bara att ta hand om jordbruket, du ansvarar också för vattenhämtning, barnuppfostran, matlagning och allt som har med hemmet att göra. Samtidigt har du ofta liten eller ingen makt över ekonomiska beslut eller inkomsterna. Med världens tuffaste jobb vill vi uppmärksamma detta, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect, enligt ett pressmeddelande.

Tydligt hur vår livsstil har påverkat deras förutsättningar

ATL har pratat med Karin Kling, sjuksköterska från Stockholm som fick ”Världens tuffaste jobb” 2016. Hon bodde och arbetade då hos jordbrukaren Beata Chisi i Malawai under tre veckor.

– Det var lite av ett infall att söka, faktiskt. Men det bottnar i att jag alltid har tänkt mycket på orättvisor i världen och hur vi privilegierade vi är i Sverige. Jag ville leva de orättvisorna och inte bara prata om dem, säger Karin Kling till ATL.

Det passade också bra in i hennes liv just då, eftersom hennes tre barn hade blivit lite äldre. 572 kvinnor sökte uppdraget i den omgången, tio finalister togs ut och Karin Kling är väldigt glad över att just hon fick bli kvinnan på plats. Hon ville bli lite ”omskakad”, och det blev hon också. I dag säger hon att det är en av de mest berikande saker hon gjort i sitt liv. Hon vill bland annat lyfta fram hur tydligt det var att vår livsstil har lett till klimatförändringar i andra delar av världen.

– Det var så tydligt att vårt sätt att leva har påverkat deras, och det kände jag en sorg över. De hade fått ett mer extremt väder, med försenade regn, mycket torka och mycket kraftiga regn som när de väl kom, sköljde bort hela skörden.

Karin Kling berättar att lokalbefolkningen märkte skillnad mot hur det hade varit tidigare och var väldigt medvetna om och upplysta om klimatförändringarna. De fick även hjälp av biståndsorganisationer för att lära sig att odla på sätt som skyddar grödorna mot det allt mer extrema vädret.

FOTO: ADAM ÖJDAHL

Odlade majs och bönor

Beata Chisi bodde i ett område som heter Salima och ligger i centrala Malawi, ganska nära Malawisjön. Hon och hennes familj odlade framförallt majs men även bönor. Av majsen tillagades sedan nsima. Det är en gröt gjord på majsmjöl, som är basföda i landet.

– I mina ögon var det väldigt näringsfattigt, säger Karin Kling.

Bristen på protein och undernäring är ett stort problem i landet. Under sina tre veckor i Malawi var Karin Kling bland annat med om att ett tvåårigt barn dog av undernäring på ett sjukhus i området. För Karin Kling var resan som att färdas 150 till 200 år bakåt i tiden, då allt sköttes manuellt.

– Det fanns ingen elektricitet och vatten hämtade man från en pump varje dag, berättar hon.

Försöker behålla ödmjukheten

Men trots de svårigheter hon bevittnade, som också blandades med vackra upplevelser av bland annat sång och dans, uppmuntrar hon gärna andra att söka uppdraget.

– Mitt tips är att vara förberedd såväl mentalt som fysiskt, eftersom jobbet innebär en hel del kroppsarbete. Det kan också vara bra att ha hyfsad koll på det tekniska, eftersom det inte alltid är så lätt att sitta där under myggnätet och försöka ladda upp bilder och lägga ut texter med en extremt dålig täckning. Det blev en del absurda scener när jag sprang omkring med min mobil och försökte hitta täckning. Folk undrade vad jag höll på med.

Vad bär du framför allt med dig från den tiden?

– Jag försöker behålla ödmjukheten. Jag hörde så lite klagan där, trots alla svårigheter, så ibland får jag bita mig i läppen när jag är nära att börja klaga nuförtiden, säger Karin Kling.

Karin Kling och Beata Chisi. Karin Kling berättar att man jobbade i etapper på åkern om några timmar per tillfälle. Samtidigt skötte man alla andra sysslor, som att hämta vatten, laga mat, ta hand om barnen och tvätta och diska för hand.
Karin Kling och Beata Chisi. Karin Kling berättar att man jobbade i etapper på åkern om några timmar per tillfälle. Samtidigt skötte man alla andra sysslor, som att hämta vatten, laga mat, ta hand om barnen och tvätta och diska för hand. FOTO: ADAM ÖJDAHL

Sugen på att söka jobbet?

• Rekryteringen på www.tuffastejobbet.se pågår till den 21 oktober. Anställningen pågår från 15 januari till den 10 februari 2019.

• Den som söker måste vara minst tjugo år gammal och ha bra kunskaper i engelska. Eftersom arbetsuppgifterna till stor del består av tungt kroppsarbete bör personen vara i god fysisk form. Erfarenhet från jordbruk är en extra merit. För att du ska komma in i gemenskapen och dela vardagen på lika villkor måste personen vara kvinna.

• Det är fjärde gången som We Effect rekryterar en svensk kvinna till Världens tuffaste jobb. Tidigare år har personen arbetat i Kenya, Uganda, respektive Malawi.

• Kvinnor i Afrika producerar upp till 80 procent av maten, men äger eller kontrollerar bara ett par procent av den odlingsbara jorden.

Källa: We Effect