facebooktwittermail d

Vulkanutbrott hårt slag mot italienska bönder

Aska från vulkanen Etna på Sicilien skadar stora jordbruksarealer. Nu kräver jordbruksorganisationer att stat och region ersätter bönderna ekonomiskt.

Enligt jordbruksorganisationerna, som i dagarna håller på att kontrollera jordbrukets skador, handlar det troligen om miljardbelopp i svenska kronor.
Enligt jordbruksorganisationerna, som i dagarna håller på att kontrollera jordbrukets skador, handlar det troligen om miljardbelopp i svenska kronor. FOTO: AP PHOTO/SALVATORE ALLEGRA/TT

Vulkanen Etna på Sicilien har nu haft ett antal utbrott i över en månad. Ett av Italiens viktigaste jordbruksområden har sett stora delar av sin produktion förstöras av askan som fallit ner. Det handlar till stor del om grönsaksodlingar, men även plantskolor, vinodlingar och apelsiner. Enligt jordbruksorganisationerna, som i dagarna håller på att kontrollera jordbrukets skador, handlar det troligen om miljardbelopp i svenska kronor.

Problemet är inte bara att grödorna är fulla av aska och oanvändbara. Askan måste tas bort från diken som tappats igen. Dessutom har vägarna på landsbygden i flera fall har blivit oframkomliga och måste skrapas och på många håll tvingas bönderna göra detta på egen hand. Vulkanens utbrott fortsätter, om än med mindre styrka, vilket gör att arbetet måste göras om gång på gång.

Årets skörd förstörd

Jordbruksorganisationerna kräver nu att stat och region omedelbart går in med ekonomisk ersättning till de drabbade. I det långa loppet kommer askan att vara positiv, då den ger ett enormt tillskott av näringsämnen till jorden, men årets skörd är helt förstörd för många av de tusentals bönderna i området.

Etnas utbrott kommer med ungefär tre dagars mellanrum. Hittills har över 40 miljoner kubikmeter aska och lava kommit ur vulkanen och har hamnat så långt bort som i norra Italien. Regionen Sicilien har krävt att regeringen deklarerar katastroftillstånd i området.

Hittills har över 40 miljoner kubikmeter aska och lava kommit ur vulkanen.
Hittills har över 40 miljoner kubikmeter aska och lava kommit ur vulkanen. FOTO: IPA/SIPA USA/TT