facebooktwittermail d

Traktorn från ”Vår tid är nu” säljs på auktion

Produktionsbolaget ringde och behövde en veterantraktor till tv–serien ”Vår tid är nu”.

– Inga problem, svarade Volvo BM-älskaren och traktorsamlaren Björn Cagner som till slut hittade den perfekta Volvo T24:an för uppgiften. Men nu ska den unika traktorn säljas vidare.

Björn Cagner säljer sin Volvo T24 som han köpte för att vara med under inspelningen av SVT-serienVår tid är nu”
Björn Cagner säljer sin Volvo T24 som han köpte för att vara med under inspelningen av SVT-serienVår tid är nu” FOTO: PRIVAT

SVT:s stjärnkantade dramaserie ”Vår tid är nu” skildrar Sverige från krigsslutet till slutet av 1960–talet – och nådde miljonpublik.

Till tredje säsongen behövde producenterna en veterantraktor. Och de ringde till traktorsamlaren Björn Cagner som fick i uppdrag att ordna ”rätt” traktor till inspelningen.

– Jag är medlem i Svenska BM–klubben och skriver rätt mycket i tidningen. Jag tänkte att det skulle bli lätt att ordna en traktor, säger han till ATL.

Men det visade sig vara svårare än han trott att få någon att nappa på erbjudandet, trots flera försök på olika traktorsidor och i det egna kontaktnätet.

Och slutdatumet närmades sig – så till sist fick Björn Cagner själv köpa en lämplig traktor som han sett och fastnat för.

Valet föll på en Volvo T24 från 1956 som han sett var till salu.

– Ja, herregud. Det slutade med att jag fick köpa en traktor för att lösa allt. Så ringde jag produktionsbolaget och sa att det är löst, säger han och skrattar.

– Scenen skulle utspela sig runt 1968 så egentligen var traktorn lite gammal. Men ser man traktorer från 1968 så tycker jag att de ser ut att vara för nya, säger Björn Cagner.

Originalfläktremmar kvar

Traktorn skulle vara med i en scen på en tidstypisk bilmack med tillhörande matbutik.

– Tanken var att jag skulle köra in på macken, parkera och gå in på livsmedelsbutiken. Men själva körningen klippte de ju bort sen tyvärr, säger han.

Traktorn medverkade i en scen på en tidstypisk bilmack med tillhörande matbutik.
Traktorn medverkade i en scen på en tidstypisk bilmack med tillhörande matbutik. FOTO: PRIVAT

Han var imponerad av filmteamets noggrannhet – och hur levande macken blev.

– Det kom till och med en gammal dam och skällde på oss för att vi konkurrerade med byns lilla närbutik. Hon trodde att det var en ny livsmedelsaffär som öppnade. Sedan fick hon se att potatisen bara kostade 98 öre kilot så då insåg hon att det inte var på riktigt, säger Björn Cagner.

Men nu ska tv–traktorn säljas. Skicket är helt enkelt för bra – för en traktorsamlare som älskar att renovera:

Jag har ett stort traktorintresse, och har ett antal traktorer till. Men projekten är lite för många. Och med just denna traktor är det absolut ingenting att ge sig till att renovera. Den har sin fina historia och är i det fina skicket. Det ska bevaras. När det till och med är originalfläktremmar som den har. Det är ju otroligt ovanligt. Renoverar man en sådan traktor så suddar man ut historien.

Traktorn säljs på Klaraviks auktioner och avslutas den 29 april. Var den hamnar återstår att se:

– Men den är redan över reservationspriset så den kommer att bli såld, säger David Kvicklund, kommunikatör på Klaravik.

”Och med just denna traktor är det absolut ingenting att ge sig till att renovera. Renoverar man en sådan traktor så suddar man ut historien”, tycker traktorkännaren Björn Cagner.
”Och med just denna traktor är det absolut ingenting att ge sig till att renovera. Renoverar man en sådan traktor så suddar man ut historien”, tycker traktorkännaren Björn Cagner. FOTO: KLARAVIK

Han fortsätter:

– Det klart att det är en extra krydda med en traktor som varit med i tv. Men veterantraktorer som den här med den fina patinan är eftertraktad i alla prisklasser. De blir färre och färre.

Rekordpris för en Volvo BM 814