facebooktwittermail d

Volvo ska testa fjärrstyrda maskiner över 5G

Volvo CE blir först ut inom anläggningsindustrin att testa 5G. Visionen är att maskiner och anläggningar ska stå tomma och kunna styras på håll via fjärrstyrning.

Volvo CE har en vision om att ha produktionsanläggningar som helt saknar människor.
Volvo CE har en vision om att ha produktionsanläggningar som helt saknar människor. FOTO: VOLVO CE

Det nya telenäten, 5G, utvecklas nu på flera håll i landet och kan bli ett alternativ till det fasta bredbandet. Ett av de ställen som fått en 5G-mast är Eskilstuna och där ska nu Volvo testa det nya nätet, rapporterar SVT Sörmland.

Tack vare 5Gs snabbhet kan en större mängd data överföras vilket gör att tekniken för fjärrstyrda maskiner kan utvecklas.

Flera fördelar med fjärrstyrning

Volvo menar att flera arbetsmiljöproblem som finns i nuläget helt kan försvinna i framtiden tack vare fjärrstyrda maskiner.

Som exempel skulle förare inte behöva vänta på att luften ska bli säker efter en sprängning i en gruva utan kan i stället börja jobba direkt genom fjärrstyrda maskiner. På så sätt skulle till exempel produktionsstoppen minska och Volvo CE har som vision att man i framtiden ska utveckla produktionsanläggningar helt utan människor.

Svenska jättar samarbetar kring 5G utvecklingen

Volvo CE kommer i samarbete med Telia, Ericsson och KTH att testa den nya 5G tekniken och utöver testet i Eskilstuna kommer den även att testas på KTHs Campus i Stockholm.

– 5G kommer att hjälpa oss med autonoma lösningar, det vill säga självkörande fordon, och växla upp den delen. Jämför man med det som finns i dag är 5G som ljusets hastighet, säger Anne Bast till SVT.

5G-masten i Eskilstuna kommer att vara på plats under det första kvartalet i år.