facebooktwittermail d

Volvo äger gård värd 100 miljoner kronor

Utanför Kungsbacka äger Volvo en representationsgård med 600 hektar skog och 200 hektar jordbruksmark. Det är ovanligt att storföretag har kvar stora egendomar, och Dagens Industri spekulerar i att den snart säljs.

Förutom bland skogsbolagen är det ovanligt att stora börsbolag äger lantegendomar. Men AB Volvo är ett undantag. Säteriet Rossared utanför Kungsbacka används för representation, interna konferenser och bolaget har vissa intäkter från gårdens skog, skriver Dagens Industri som beskriver herrgården som ståtlig.

Volvo köpte Rossared av Hushållningssällskapet 1995. Hushållningssällskapet arrenderar numera mark och ekonomibyggnader och har bland annat 245 mjölkkor på gården.

Skogen brukar Volvo själv. Förra året avverkades skog för 4 miljoner kronor, men gården innebar ändå en kostnad för företaget.

Frågan är om Volvo kommer att behålla egendomen. En försäljning skulle sannolikt ge företaget mer än 100 miljoner kronor, eftersom stora intresset för stora lantegendomar just nu är stort. Det gäller särskilt för jord som ägs av bolag, eftersom juridiska personer inte kan köpa av fysiska personer. Bolagsskog tingar därför ofta ett minst 30 procent högre pris än vanliga skogsaffärer, skriver DI.