facebooktwittermail d

Visenter från Blekinge ska flytta till Ryssland

Visenter från Blekinge ska rädda den ryska stammen. I dagarna sys ett avtal ihop mellan viltparken Eriksberg och den ryska staten som årligen kan skeppa 10-15 djur österut.

Den sista vilt levande visenten, eller europeisk bison som den också kallas, sköts 1927. Sen dess har djuret planterats ut och finns nu vilt i delar av Ryssland, Vitryssland och Polen.

Ryssland kan ståta med ett bestånd på 800 frilevande djur men fler behövs för att säkra artens överlevnad. Därför har blickarna nu vänts mot viltparken Eriksberg utanför Karlshamn där 55 visenter strövar omkring i den inhägnade skogen.

Per-Arne Olsson är vd på Eriksberg och tar i dagarna emot det ryska besöket.

- Det handlar om ett långsiktigt samarbete där vi tar skandinaviska visenter till Ryssland och närmare bestämt Kaukasus, öster om Svarta Havet. Vi är överens och kommer att skriva avtal under tisdagen, säger Olsson.

Totalt handlar det om ca 10-15 djur årligen som kan komma att transporteras från Eriksberg och att den ryska staten har vänt sig till Olsson beror på Eriksbergs storlek.

Har 915 hektar park

- De vill ha många djur på en gång för att slippa olika transporter. Vi är världens största uppfödare och kan leverera det de efterfrågar. En del kommer att fungera som avelsdjur i Ryssland medan andra planteras ut direkt.

Hur kommer de att klara ett liv i frihet?

- Inhägnaden de går på i dag är på 915 hektar så de kan vandra precis som de gör i det vilda. Det är inte som på djurpark där de kanske har 1-2 hektar.

Och hur görs transporten?

- Vi ska diskutera det men troligen med kreatursbilar. De är så utvecklade i dag där man kan ställa höjd och storlek att det nog är det bästa alternativet.

Med på mötet finns representanter från såväl ryska som svenska Världsnaturfonden som också har godkänt affären.