facebooktwittermail

Virussmittat kött på hyllorna i butiker

Partier av kalkonkött smittat av fågelinfluensa har hittats i ryska butiker.

Kalkonkött från smittade fåglar nådde livsmedelsbutikernas hyllor i Ryssland.
Kalkonkött från smittade fåglar nådde livsmedelsbutikernas hyllor i Ryssland. FOTO: MOSTPHOTOS

Det är de ryska myndigheterna som avslöjar att kött smittat med högpatogen fågelinfluensa har hittats i butiker skriver Global Meat.

Köttet har spårats till en stor kalkonproducent i området Rostov där det i mitten av april konstaterades ett nytt utbrott av fågelinfluensa.

På det berörda företaget misstänker man att det handlar om ett sabotage av artificiell natur och inte en olycka som gjort att anläggningen drabbats av fågelinfluensa och hänvisar till omfattande säkerhetssystem och kontroller.

LÄS MER Misstänkt bedrägeri bakom spridning av fågelinfluensa

Ägaren, Vadim Vaneev, säger själv att hans bolag är under attack och att det handlat om ett försök till fientligt övertagande av bolaget. Enligt Global Meat uppger Vaneev att företaget utsatts för liknande attacker i december förra och i januari i år.

Samtidigt har situationen kring fågelinfluensautbrott kraftigt förvärrats i centrala Ryssland de senaste veckorna. Vid ett nytt utbrott i maj tvingades man avliva 450 000 fjäderfän motsvarande ett värde av 1,6 miljoner dollar vid företaget Laishevo.

Omkring en miljon infekterade ägg skulle också ha nått konsumenter och enligt lokala media ska ägg han levererats till bland annat förskolor och skolor.

RELATERAT "Så många döda höns att det inte gick att räkna"