facebooktwittermail

Vinden har vänt efter Gudrun

När Gudrun härjade som värst såg skogsägare i Unnarydstrakten stormen som en ren tragedi. Sex år senare väljer många att se de positiva effekterna, skriver Hallandsposten.

Gudrun slog till natten till den 9 januari 2005 och halländska Unnaryd var en av de orter som drabbades hårt av väderfenomenet.

Traktens skogsägare möttes av en skakande syn när de vågade sig ut på morgonen och naturen såg ut som ett gigantiskt plockepinn.

- Den gamla skogen skulle ju ändå ner men att ungskogen blåste ner var en katastrof, säger Sune Palm, LRF-bas i Unnaryd, till tidningen.

Goda följder


Men stormen fick även positiva följder. Trots bedrövelsen efteråt har de flesta skogsägare valt att se framåt.

- Många invånare fick den sjöutsikt som de aldrig haft, säger Sune Palm.

Även de lokala industrierna klarade Gudrun bra, trots inledande problem med strömavbrott och produktionsstörningar.

- Nu går industrin för högtryck jämfört med för sex år sedan. Efter stormen hade vi våldsamma problem och fick skicka hem personalen. Det tog flera månader att komma i gång. Det positiva var att de grävde ner elen, säger Björn Söderberg, som driver verkstadsföretaget ITB Teknik.

Stormen och dess efterdyningar dokumenterades av Sveriges Radiojournalisten Ola Hemström i boken "Stormen". På fredag kommer han tillbaka till Unnaryd för att vid ett möte i ITB:s lokaler diskutera synen på stormens efterverkningar.

- Det är en händelse vi måste hålla vid liv och berätta vidare från generation till generation, säger Göte Carlsson, sekreterare i LRF Unnaryd. ATL.nu