Vem ska plocka färskpotatis till midsommar, jordgubbar till glassen och bär att koka sylt på? När regeringen nyligen införde ett undantag från inreseförbudet för utländska gästarbetare i jordbruket välkomnades det av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som i veckor larmat om brist på personal.
Dags att plocka för Sverige
Villkoren inom jordbrukssektorn måste förbättras, skriver fackförbundet Kommunals Tobias Baudin
Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.
Men att anlita utländsk arbetskraft får aldrig bli ett sätt att smita från arbetsgivaravgifter och ducka för schyssta villkor. Kollektivavtal ska gälla - också i dessa tider.
Den pågående krisen har ställt frågan om schyssta villkor inom jordbrukssektorn på sin spets. Men flera av de brister som nu hamnat i blickfånget har sedan länge varit ett faktum. I många år har Kommunal tagit del av rapporter om människor från fattiga länder som Litauen, Polen och Ukraina som jobbar fler timmar än vad något kollektivavtal skulle godkänna, till en allt för låg ersättning och med dålig teknisk utrustning.
Inte sällan rundas de kollektivavtal som vi tecknat när arbetsgivare i stället väljer att ingå specialavtal med utländska företag och arbetstagare. Det är oroväckande och kan leda till social dumpning och snedvriden konkurrens. Vi ser gärna att fler arbetar, och utbildar sig, inom jordbrukssektorn. Men vår bild är att villkoren måste förbättras.
Därför jobbar Kommunal stenhårt för att varje person som tar anställning inom de branscher vi organiserar ska ha en god arbetsmiljö och att de avtal som finns också följs. Vi vet också att det finns många arbetsgivare som vill göra rätt för sig och som värdesätter den kunskap som deras medarbetare har. Förhoppningsvis kan fler utländska gästarbetare som i dag stoppas av coronavirusets konsekvenser snart komma tillbaka till Sverige, till trygga jobb med kollektivavtal.
Den mest omedelbara utmaningen för jordbruket är att hitta den personal som behövs för att vi ska kunna njuta av sommarens godsaker och trygga viktiga verksamheter. Sverige befinner sig i ett läge där tusentals och åter tusentals varslats från sina jobb – några skulle kunna ta anställning i de gröna näringarna. Detsamma gäller sommarjobbssökande ungdomar och andra grupper, exempelvis nyanlända, som ännu inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden.
Inspiration kan också hämtas från andra länder. I Storbritannien pågår just nu en kampanj, Pick for Britain, i samarbete mellan jordbrukssektorn och regeringen för att rekrytera uppemot 70 000 personer i landet inför skörden av frukt och grönsaker.
Varför inte lansera en liknande kampanj i Sverige där parterna tillsammans kan spela en viktig roll och dessutom främja bättre villkor i branschen? Genom att sprida information och erbjuda bra villkor kan vi komma långt.
Nu är tiden inne att plocka för Sverige – det går om vi gemensamt hjälps åt. Vi kommer att kunna njuta av tomater, äpplen och annat gott igen. Men visst smakar det bättre om vi vet att de som odlat, plockat och paketerat också haft bra villkor?
Tobias Baudin
Förbundsordförande Kommunal