facebooktwittermail d

Vill tjäna pengar på kofaddrar

Nu finns det möjlighet att bli fadder för en ko. Det kostar från 500 kronor om året till 1000 kronor i månaden. Målet är att väcka folks medvetenhet om svensk mjölkproduktion och att ge bonden ett tillskott i kassan.

Idén kommer från lantbrukaren Anders Widinghoff som driver ekologisk mjölkproduktion på Nygården i Hjo. Hans 180 kor väntar nu på faddrar.

– Om du har en fadderko ökar din motivation att köpa svensk mjölk, säger Anders Widinghoff till ATL.

Guldfadder

En privatperson kan bli guldfadder för 100 kronor i månaden, vilket betyder att du kan komma på besök och välja ko. Guldfaddrarna får sen besöka sin ko en gång om året.

Att vara silverfadder kostar 500 kronor om året. Det är ett passivt fadderskap. För företag kostar det 1000 kronor i månaden att bli fadder.

"En betydande peng"

En första milstolpe vore om samtliga kor på gården fick sin egen fadder, enligt Anders Widinghoff. Varje ko kan dessutom tilldelas flera faddrar, inom rimliga gränser.

Om projektet faller väl ut kan fler gårdar komma att hänga på, tror initiativtagaren. Blir det riktigt lyckat kan det få betydelse även ekonomiskt.

– Säg att vi får in en halv miljon kronor om året. Det skulle vara en betydande peng, långt över våra drömmar, säger Anders Widinghoff.

Skånemejerier stöttar

Hittills har han fått hjälp av Skånemejerier att bygga en hemsida. Alla anmälningar ska medarbetarna på Nygården ta hand om själva, inledningsvis.

Det kommer också att bli merjobb vid de fadderbesök som utlovas.

– Det blir en viss hantering som jag inte tror blir så farligt betungande. Vi får väl se vad som händer om det blir ett stort genomslag.

Ser du någon risk med att detta ger mjölkbönderna en offerstämpel?

– Det är en större risk att vi får en offerstämpel om vi bara gnäller och inte gör något. Visst är det här lite av en chansning. Vi har inga garantier, säger Anders Widinghoff.