facebooktwittermail d

Vill kastrera höns

30 000 kronor vill Djurhemmet Tigerharen i Göteborg nu samla in. Pengarna ska användas för att kastrera höns.

Det handlar om hönor som aktionsgruppen Tomma Burar skulle ha tagit förra året. Nu tänker djurhemmet kastrera hönorna med motiveringen att de ska slippa lägga ägg.

"En kastrering betyder också att Kaisa och de andra (hönorna, reds anm) aldrig mer kommer riskera att betraktas som äggläggningsmaskiner, utan alltid bara kommer få finnas till för sin egen skull", skriver gruppen på Facebook.

Startar insamling

För att kunna göra ingreppen krävs pengar. Därför uppmanas människor via Facebook att skänka pengar. Minst 30 000 kronor behöver djurhemmet samla in.

"En kastrering av hönorna, det vill säga att operera ut deras äggledare, skulle göra att de slapp den stora påfrestningen i att lägga ett ägg nästan varje dag. Dessutom skulle det ta bort risken att de dör av äggledarinflammation, vilket nästan alla hönor som avlats fram av äggindustrin gör. De kommer kunna leva många år längre om de blir kastrerade", står det i information om insamlingen.

"Onödigt ingrepp"

Till tidningen Expressen säger Kristina Odén, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket, att hon aldrig tidigare hört talas om kastrering av höns i Sverige. Hon menar att en kastrering skulle innebära en större påfrestning för hönan än själva äggläggningen.

– Det är ett onödigt ingrepp kan jag tycka, säger Kristina Odén.

Upprört på sociala medier

Kastreringen av hönorna har upprört många människor och djurhemmets intentioner har ifrågasatts i ett stort antal inlägg på Facebook.

Själv skriver Djurhemmet Tigerharen att "det inte är första gången det blir attackerat av "djurvänner" som vill berätta hur fel vi har."

Människors intressen

Företrädarna menar att bekvämlighet och människors intresse alltid sätts före ickemänskliga djurs i dagens samhälle.

"Vi vill ändra på det. Att ta hand om hönorna som Tomma Burar fritog, och att nu kastrera dem är en del i vårt arbete mot speciesism."

Fotnot: Speciesism innebär diskriminering baserad på arttillhörighet.