facebooktwittermail

Vildsvinskulting på villovägar – lever i kohage

I oktober kom de nya nötdjuren till gården. Bara några veckor senare började en vildsvinskulting, som nu har fått namnet Pumba, synas till i kohagen.

– I dessa tider så behöver man få se något annat att skratta och vara lite glad åt, säger Carina Klahr.

Efter att Carina Klahr införskaffade fyra highland cattle-djur till gården utanför Aneby, dök plötsligt ännu en ny familjemedlem upp.

– Min man hade precis varit i ladugården och kom upp till huset och sa att ”ni måste komma och titta i hagen”. Vi hoppades att Tilda var på väg att få en kalv men det var ett vildsvin istället, säger Carina Klahr.

Carina Klahr tillsammans med sonen Oscar som tycker det är jättekul att Pumba har hittat hit.
Carina Klahr tillsammans med sonen Oscar som tycker det är jättekul att Pumba har hittat hit. FOTO: PRIVAT

Blivit en del av flocken

Familjen tänkte att det nog bara var en tillfällighet. Men sedan dess har vildsvinskultingen, som nu heter Pumba, synts till allt mer bland kossorna. Kultingen följer med för att äta spannmål när det bjuds, och när Carina Klahr smyger upp på berget för att titta till korna så ligger även Pumba där och sover.

Carina Klahr berättar att korna har tagit väl hand om sin nya kompis och att Maja och Tilda, ko och kviga, verkar se kultingen som om den vore deras kalv.

– Det var en jägare som hade släppt sin hund som såklart stack direkt mot vildsvinet, men då ställde de sig runt och skyddade den. Det är festligt att se faktiskt.

Sedan den 22 november har vildsvinskultingen vistats bland nötdjuren.
Sedan den 22 november har vildsvinskultingen vistats bland nötdjuren. FOTO: PRIVAT

Mycket problem med vildsvin

I tisdags (den 22 december) var det en månad sedan Pumba först kom till gården och enligt familjen är kultingen välkommen att stanna så länge han vill.

Det finns mycket vildsvin i trakten som bökar och förstör. Men Pumba har inte visat sådana tendenser och så länge han inte tar dit hela släkten känns det bara roligt med den extra besökaren på gården, menar Carina Klahr.

– Jag har inget emot jakt och att de skjuts av. Men så länge Pumba är ensam här så går det bra. En ensam gris kanske inte bökar så att det syns på samma sätt. Eller så kanske han har börjat ta efter korna helt enkelt.

”Vi vet inte om det är en hane eller hona, men det lär väl visa sig med tiden”, säger Carina Klahr om Pumba. Namnet kommer efter att någon kommenterade i sociala medier att kultingen såg ut som en Pumba.
”Vi vet inte om det är en hane eller hona, men det lär väl visa sig med tiden”, säger Carina Klahr om Pumba. Namnet kommer efter att någon kommenterade i sociala medier att kultingen såg ut som en Pumba. FOTO: PRIVAT
FOTO: PRIVAT