facebooktwittermail d

Vildsvin får lantbrukare att ge upp

Den svenska vildsvinsstammen växer och flera lantbrukare vill sluta efter att ha fått markerna förstörda.

Lars-Ove Johansson, regionordförande vid LRF Sydost.
Lars-Ove Johansson, regionordförande vid LRF Sydost. FOTO: LRF

Kerstin Ivarsson bor och driver ett mindre lantbruk i Bökemåla som ligger några kilometer från gränsen mellan Småland och Blekinge.

Gården är ett mindre lantbruk som hon har ärvt efter sina föräldrar. Tidigare så har här funnits både kor grisar och fyra hästar, men den verksamheten är numera nedlagd och det enda som återstår i dag är en häst och skogen som hör till fastigheten.

"Värsta som hänt i mitt liv"

Problemen började 2016 då stora flockar av vildsvin började besöka hennes gård och förstöra för henne. Vildsvinen har nyligen förstört betet i hästhagen där hon brukar ha sin häst.

– Detta är det värsta som har hänt i mitt liv, att inte få ha lugn och ro här uppe i backarna, säger Kerstin Ivarsson till SVT Nyheter Småland.

Även jägarna har tröttnat

Kerstin är inte ensam om att vilja ge upp och sluta med sin verksamhet på grund av vildsvinens härjningar. Det bekräftar Lars-Ove Johansson, regionordförande vid LRF Sydost.

– Det här är frustrerande och vi jobbar med frågan – bara i sommar så har jag varit i kontakt med fem lantbrukare som har gett upp och tänker sluta med jordbruket, säger Lars-Olof Johansson till SVT Nyheter Småland.

– Även jägarna har tröttnat på att jaga vildsvin. Av en flock på totalt 40 stycken så kan man kanske skjuta ett vildsvin och då återstår det ju 39 stycken så det förslår inte, säger Lars-Ove Johansson.

Tredubblad avskjutning

Avskjutningen av vildsvin i Blekinge och Kronobergs län har sedan jaktsäsongen 2005/06 tredubblats visar statistik från Svenska Jägareförbundet. Jaktsäsongen 2015/16 sköts 11919 vildsvin.

Men Lars-Ove Johansson från LRF är trots det oroad inför framtiden, om stammen av vildsvin fortsätter att öka i samma takt som i dag.

Näringen finns inte kvar om några år

I så fall tror han att en hel näring på landsbygden går en oviss framtid till mötes, kanske finns den inte ens kvar om några år.

– Inte om det fortsätter i samma takt som i dag för det går jättefort om det börjar med reproduktionen av vildsvin, det ser vi ju bland tamgrisar hur ofta en sugga får smågrisar – så då kommer det att bli riktigt allvarligt, säger Lars-Olof Johansson till SVT Nyheter Småland.

Läs mer: Vildsvinen får lantbrukare att tvivla

Läs mer: Så ska vildsvinsproblemen lösas

Läs mer: Känsoladdat möte om vildsvin

Läs mer: Lars-Göran har tröttnat på vildsvinen

PREMIUM. Vi är en korvmacka ifrån svinpesten