facebooktwittermail

Viktigt skapa vinst för hästföretagen

Tänk säljande och ha en bra affärsplan. Då är chansen större till både lyckade affärer och till att du som hästföretagare klarar skattemyndighetens kontroll.

GÖTEBORG ATL
- Varför ska någon köpa något av just mig? Den frågan vill Mats Wester från Länsförsäkringar att vi ställer oss själva som hästföretagare. Kan vi inte svara är det risk att vårt företag går dåligt. Bra kvalitet räcker inte, tror han, vi måste kunna sälja.

Mats Wester pratade på Hästföretagarforum i Göteborg, en seminariedag som hölls i samband med nyligen avslutade Göteborg Horse Show.

Ställa frågor


Ett annat tips är att ställa frågor när du tar hjälp, så att du får en bra dialog med din konsult. Det är du som känner din verksamhet bäst.
- Ha ordning på dina papper, ekonomi är egentligen inte så svårt. Det handlar om plus och minus, säger Mats Wester.
- Över tiden måste du skapa vinst, annars överlever inte ditt företag. Och tänk på din framtid. Avsätt pengar till pension och ha en buffert, du kan bli sjuk.

Visa vad du gör


Skattemyndigheten granskar ofta hästföretag hårdare än andra företag. Då gäller det att kunna visa upp det du gör, och att du verkligen bedriver näringsverksamhet. Avelsverksamhet ger kanske inte intäkter förrän efter flera år, sa Fredrik Rosén från LRF Konsult.

- Du måste ha en realistisk affärsplan. Du kanske inte alltid kan visa vinst, men du ska kunna visa att syftet är att det ska bli vinst, och att du har en bra plan för att det ska bli så.

Investera lagom


Dokumentera kunder som kommer och tittar på hästar, även om de inte köper något. Investera lagom mycket. Visa att du satsar på din verksamhet, men på en rimlig nivå. Marknadsföring är viktigt. Skattemyndigheten kanske undrar varför du tävlar, när vinnaren bara får en plakett. Då ska du kunna förklara att tävlandet innebär både utbildning och marknadsföring av dina hästar. Eva Johansson