facebooktwittermail d

Viktigt med öppen gräns mot Norge

Nu inser vi hur sårbara vi är för en stängd gräns, skriver den värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) inför den 17 maj.

Det är många, på båda sidor av gränsen, som för att komma till sina ägor måste köra in i grannlandet för att så åka in i hemlandet igen, skriver Kjell-Arne Ottosson (KD).
Det är många, på båda sidor av gränsen, som för att komma till sina ägor måste köra in i grannlandet för att så åka in i hemlandet igen, skriver Kjell-Arne Ottosson (KD). FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Ett normalt år skulle Norge prydas i rött, vitt och blått på måndag den 17 maj. Självklart kommer flaggorna att hissas även i år men det storstilade firandet som våra grannar i väster är kända för uteblir, på grund av pandemin.

I det område i Värmland som jag kommer ifrån, nära riksgränsen mot Norge, har livet kraftigt förändrats av att gränsen har stängts. Ett normalt år skulle granplantorna i backen nu, eller veden skulle ha körts hem när vägarna bär. Tyvärr uteblir detta på många håll i området längs med riksgränsen.

Det är många, på båda sidor av gränsen, som för att komma till sina ägor måste köra in i grannlandet för att så åka in i hemlandet igen. Det är så det är. Det spelar ju ingen roll var vägen går, i alla fall inte i vanliga fall. Nu inser vi hur sårbara vi är för en stängd gräns.

Man kan dock fråga sig vad det farliga är ur smittosynpunkt när jag går i min ensamhet på hygget för att plantera nya granplantor, för vem är jag farlig då?

När jag sitter i min traktor och kör hem veden som helst skulle ha varit kapad och kluven för längesen, för vem är jag farlig då?

Nej alla dessa restriktioner, som dessutom ändras stup i kvarten, är verkligen inte bra för varken skogsbruket, värmen i vinter eller grannsämjan. Det har med all önskvärdhet blivit tydligt att det är onaturligt med stängda gränser.

Inför kommande kriser har vi som rikspolitiker ett jobb att göra. I Norden bör vi bli bättre på att agera gemensamt och därmed kunna ha öppna gränser. Det är bäst för alla, även för den lilla granplantan.

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Riksdagsledamot från Årjäng

Arbetande ersättare i Miljö- och jordbruksutskottet

Ledamot i Nordiska rådets svenska delegation