facebooktwittermail d

”Värmen ökar risken för olyckor”

Vad är viktigt att tänka på i värmen, särskilt för den som arbetar mycket utomhus som lantbrukare? ATL har tagit hjälp av Mare Löhmus, docent vid Karolinska Institutet.

I värmen har man inte lika stor arbetskapacitet som normalt.
I värmen har man inte lika stor arbetskapacitet som normalt. FOTO: MOSTPHOTOS

Den här artikeln publicerades första gången i juni 2018.

1. Försök att inte jobba när det är som varmast.

Tänk på att man inte är lika skärpt i hjärnan som vanligt på grund av värmen eftersom kroppen gör allt för att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå. Man har därför inte lika stor arbetskapacitet som normalt. Värmen ökar också risken för olyckor. Om du känner att du börjar bli slö, avbryt arbetet och ta gärna exempelvis en kall dusch.

2. Var uppmärksam på din egen kropp.

Om du börjar känna dig slö är det en varningssignal. Det gäller särskilt om du har någon kronisk sjukdom eller tar mediciner. Då ska du vara extra försiktig och inte överanstränga dig.

3. Undvik ensamarbete.

Jobba gärna ihop med en eller flera andra personer. Då kan ni hålla koll på varandra och se om någon börjar må dåligt.

4. Drick mycket vatten

Ha alltid vatten med dig och ta en klunk vatten med jämna mellanrum, även när du inte är törstig.

5. Klä dig smart

Använd kläder gjorda av naturmaterial och som är heltäckande, men löst sittande. Undvik motsatsen, det vill säga syntetmaterial och åtsittande kläder. Sedan det självklara - att skydda huvudet, till exempel med en keps.

6. Undvik varm dryck

Sallader och annan kall vätskerik mat är rekommenderad. Ifall man jobbar med tungt fysiskt arbete kan man se till att göra lite matigare sallader. Det är bra att undvika att värma upp både sig själv och sitt hus med lagning av varm mat. Undvik kaffe, te och söta drycker.

LÄS OCKSÅ: Bristen på regn skapar osäkerhet kring skörden

LÄS OCKSÅ: Virkesbrist hotar efter skogstorka

Vissa grupper är särskilt utsatta för värme, berättar Mare Löhmus, docent i miljömedicin vid Karolinska Institutet.

– För att klara av värmen måste mycket mer blod än vanligt riktas till huden och blodkärlen måste vidga sig. Svettkörtlar ska aktiveras och producera svett. Under den processen blir det mindre blod i kroppen och hjärtat måste därför slå snabbare för att ge syre till alla inre organ. Värmen innebär därför en ansträngning för kroppen, säger Mare Löhmus.

Hon berättar att flera grupper i samhället har en nedsatt förmåga att klara av värmen, exempelvis äldre människor. De har svårare att vidga sina blodkärl, producerar mindre svett per körtel och har svårare att känna uttorkning och törst. Det gäller även människor med en del kroniska sjukdomar och människor som tar vissa mediciner. Också en del antidepressiva mediciner har en sådan effekt. Man ska alltså veta att det finns stora grupper i samhället som är extra utsatta för värme, enligt Mare Löhmus.