facebooktwittermail d

Viktigt att tänka på med barn i lantbruket

Brunnar, traktorer och fyrhjulingar tillhör de farligaste sakerna på ett jordbruk. Det här är några viktiga saker du tänka på för att minska risken för dödsolyckor.

Anders Drottja, som är engagerad i säkerhetsfrågor på LRF, vill inte uttala sig om lördagens traktorolycka då en 13-årig pojke omkom eftersom mycket fortfarande är oklart.

– Men rent generellt är det så att barn inte bör finnas med i sammanhang där det rör sig maskiner, det är grundregeln även om det är lättare sagt än gjort, säger han.

En arbetsplats

Anders Drottja menar att det är viktigt att tänka på gården som en arbetsplats och inte bara som ett hem, vilket kan vara svårt om det inte finns någon riktig avgränsning.

– Det är ofta är svårt att förbjuda barn att vistas på utpekade platser. Då får man i stället bestämma att det finns platser där barn inte får vara utan en vuxen.

Inte tänker på samma sätt

Det är också viktigt att komma ihåg att barn syns sämre eftersom de är kortare, samt att de inte tänker på samma sätt som vuxna.

– De kan se någonting och springa emot det utan att tänka på traktorljudet i närheten. Det är därför man säger att barn inte ska cykla i mer komplicerade trafiksituationer förrän de är tolv år. Deras omdömen är inte färdigutvecklade, säger han.

Traktorn tillhör det farligaste på ett lantbruk. Andra farliga områden är brunnar och upplag av storbalar. Därför bör brunnslock vara svåra att flytta samtidigt som gödsel- och urinbrunnar ska vara inhägnade med staket.

Var medveten om att fyrhjulingsolyckorna ökar. Barn under 16 år tillåts ofta köra i skog och mark, trots att det bryter mot lagen.

– Det kanske är svårt att se skillnad på fyrhjulingen som leksak och arbetsredskap ibland.

 

RELATERAT: Inget brott när pojke omkom