facebooktwittermail

Vikande växtkraft knäckte trädgårdsjätte

Den förväntade miljonvinsten vändes till röda minussiffror.Växtkraftgruppen med säte i skånska Höganäs har försatts i konkurs på egen begäran.

Trädgårdskedjan med 40-talet anställda har bland annat anläggningar i Båstad och Höganäs, där det är oklart vad som händer med Bär och Gröntbutiken, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

På obestånd


"Bolaget är på obestånd och kan inte betala sina fortlöpande skulder till leverantörer med flera sedan det visat sig att först lämnade resultatprognoser om vinst med omkring 1,7 miljoner vid förnyad genomgång visat sig vara felaktiga och att bolaget i stället gjort en förlust", skriver bolagets ställföreträdare Joakim Rosenhag i konkursansökan.

Den akuta krisen upptäcktes först i samband med butikernas inventeringar.

- Men det har ju också varit ett dåligt år med en sommar som kom igång sent och snöstorm i december så att vi missade julförsäljningen, säger Joakim Rosenhag till tidningen.

Miljonförlust


Förlusten för 2010 beräknas till cirka 3,5 miljoner kronor och därmed anser styrelsen att det saknas likviditet att driva verksamheten vidare.

Trädgårdskedjan, med marknadsnamnet Växtkraft Garden, ägs till 80 procent av Joakim Rosenhag med Rosenhagens plantskolor i Skåne-Tranås, Tomelilla, och kompanjonen Bosse Nilsson med familjeföretaget Bär & Grönt i Höganäs.

Målet var att dubbla omsättningen inom en femårsperiod men växtplanerna tog sig inte.ATL.nu