facebooktwittermail

Många vill jobba som trainee hos Vida

Vida satsar på traineeprogram för att hitta framtida chefer.

Vida fick in 100 ansökningar till sitt traineeprogram.
Vida fick in 100 ansökningar till sitt traineeprogram. FOTO: VIDA

– Ett traineeprogram är ett enkelt sätt att hitta unga talanger, säger Simon Rissler, ny trainee på Vida Packaging i småländska Hestra.

Hestra är en av Vidas 22 produktionsanläggningar, sammanlagt har företaget 1 250 anställda som arbetar med att förädla skogsprodukter. I våras utlyste Vida sitt traineeprogram och de fick 100 ansökningar.

– Vi blev lite förvånade själva över att det var så många sökande. Det var peppande och ett bevis på att vi gör rätt saker, säger Joanna Kron som är informationschef på Vida och en av de ansvariga för programmet.

Joanna Kron, Vida.
Joanna Kron, Vida. FOTO: MARTINA WÄRENFELT

Planerar för framtida kompetensbehov

Syftet med traineesatsningen är att hitta unga ambitiösa personer som vill växa inom trävarubranschen. Traineeadepterna visstidsanställs och får marknadsmässig lön.

– Tanken är att de när de är klara i juli ska anställas av något av våra bolag, säger Joanna Kron.

I dag är det många företag som slåss om samma kompetens.

– Vi tänker långsiktigt och planera inför framtida kompetensbehov, säger Joanna Kron.

Simon Ressler har studerat logistik bland annat och är sedan september trainee på Vidas anläggning i Hestra där de tillverkar träemballage.
Simon Ressler har studerat logistik bland annat och är sedan september trainee på Vidas anläggning i Hestra där de tillverkar träemballage. FOTO: VIDA

Simon Rissler, 23 år från Ljungby, är en av två traineeadepter. Han har läst till civilekonom i Växjö och har arbetat två somrar på Electrolux som logistikplanerare och inköpare. Simon Rissler lockades bland annat av möjligheten att få en helhetsbild av företaget:

– Jag tyckte att det lät spännande. Jag har varit runt på många enheter och lärt mig mycket på kort tid. I måndags var jag i Ryd, förra veckan var jag i Vimmerby och nästa vecka ska jag till Järna, säger Simon Rissler.

Vad krävs av dig som trainee?

– Jag träffar mycket människor varje dag och det gäller att kunna presentera sig för nya människor, att vara nyfiken och ställa frågor. Jag tycker att man ska vara ödmjuk som trainee och kunna lyssna. Jag beundrar de jag möter i jobbet. Som trainee behöver du också förstå att verkligheten ser annorlunda ut jämfört med det du lärde dig i teorin som student, säger Simon Rissler.

Tänk på detta innan du startar upp ett traineeprogram

Formulera varför ni vill ha ett traineeprogram. Vill ni ha in unga personer på högre befattningar eller söker ni adepter som ska jobba som säljare?

Planera noggrant. Vem ska ta hand om adepterna när de besöker olika avdelningar och dotterbolag? En trainee vill ha en strukturerad arbetsdag, känna sig behövd och få lämpliga arbetsuppgifter.

Tydliga mål. Skriv ner var era traineeadepter ska lära sig på daglig basis.