facebooktwittermail d

"Vi skulle inte behöva ha ett landsbygdsuppror"

Erika Sörengård, ordförande i föreningen Landsbygdsupproret, stod tillsammans med 300 personer på Mynttorget i Stockholm under fredagen. Det gjorde hon även förra året. Den förre jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) dök upp, men inte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Påskhelgens landsbygdsuppror drog igång samtidigt på 15 olika platser i landet. Totalt var det 5 000 personer som slöt upp för att protestera mot det de kallar landsbygdsdöden.

– Vi väntade förgäves på Bucht. Till hans försvar kan jag säga att han hade aviserat att han inte kunde komma eftersom han inte hade tid just den dagen, säger Erika Sörengård.

– Vi ville träffa honom för att se vad som har hänt under året. Vi ville bocka av de löften på 87 punkter som radades upp efter förra Landsbygdsupproret. Vi skulle inte ha behövt ha de här protesterna i år är det många som tycker, säger hon.

"Läget har inte förändrats"

Erika Sörengård vet att hon jobbar i motvind och ibland i uppförsbacke, men hon är van eftersom hon tagit strid förut – för samma saker som nu. Och läget har inte förändrats säger hon.

– Situationen för många av oss på landsbygden kan beskrivas med försenade EU-stöd, hög dieselskatt, sänkta mjölkpriser, myndigheter som motarbetar oss i jaktfrågor och en nedmontering av samhällsservicen. Vi skulle vilja ha en konsekvensbeskrivning av den accelererande situationen.

– Är det så att vi behöver en djupare kris för att det ska hända något? Behöver vi en allvarligare kris för att bli medvetna. Klockan är fem i tolv, säger hon.

Köpa svenskt

Hon märker dock en gryende medvetenhet hos folk hon möter. Särskilt när det gäller frågor om utländskt kött och vikten av att köpa svenskt.

– Vi har träffat lantbrukare från Finland, Italien och Norge. Många upplever exakt samma sak som vi i Sverige. Till och med lantbrukare i Australien har samma problem som svenska lantbrukare. De blir utkonkurrerade av livsmedel från billig import. Alltså djur som bott trångt under dåliga förhållanden och som förmodligen har behandlats av massa antibiotika. Köper man svenska livsmedel så räddar man både jobb och landsbygden. Till slut måste man fråga sig vad konsekvensen blir om man inte köper svenskt?

Miljöpartiet med oss

När det gäller Sven-Erik Bucht så inser hon att han inte kan göra allt, men det finns mycket han också kan göra menar hon.

– Bucht gör så gott han kan. Han är en bra kille som förstår problemen och har kunskapen, men han sitter i klistret eftersom han regerar med Miljöpartiet.

– Vi inom Landsbygdsupproret borde egentligen ha Miljöpartiet med oss, men idag står vi konstigt nog på helt motsatta sidor när det gäller politiken för Sveriges landsbygd.

Förlorar släktgårdar

Erika Sörengård berättar även vad det är som ger henne energi att leda Landsbygdsupproret och hon har även planer på att slå ihop sig med lantbrukare i andra länder för att fortsätta.

– Kraften att orka vidare får jag när jag möter tacksamheten och även tårarna bland folk som är mitt uppe i krisen. Det handlar om personer som håller på att förlora släktgårdar och sina livsdrömmar. Jag har även stött på folk som valt att ta sitt liv, berättar hon.

– Så allvarligt är det. Det ska inte behöva ske, säger hon.

"Stöd en bonde"

Landsbygdsupproret har sedan ett år tillbaka startat en fond som heter "Stöd en bonde". Fonden samlar in pengar till lantbrukare som har det svårt ekonomiskt.

– Det har börjat rulla in pengar. Förra året fick sex gårdar dela på en summa. Pengarna går till just dessa människor som har det svårt, säger hon.

Här kan du läsa mer om Landsbygdsupprorets fond "Stöd en bonde"