facebooktwittermail d

”Vi måste ha verklig självförsörjning”

Svenskt lantbruk behöver ställa om till att bygga på lokala resurser, skriver Lisbeth Andersson i en replik.

Vilka skördar får vi om vi inte får in mineralgödsel och växtskydd ett år? skriver Lisbeth Andersson.
Vilka skördar får vi om vi inte får in mineralgödsel och växtskydd ett år? skriver Lisbeth Andersson. FOTO: OLA JENNERSTEN/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Bäste Carl-Wiktor Svensson (M) och övriga svenska politiker. Försörjningsläget i Sverige är långt sämre än de 50 procent som du beskriver i din debattartikel i ATL tis­dagen den 24 mars. Du glömde helt bort att nämna att Sveriges ­huvudsakliga lantbruk är ­baserat på ­import. Import av mineralgödsel, import av växtskydd och import av drivmedel. Därtill importeras soja till ­foder till våra djur.

Vilka skördar får vi kortsiktigt på våra fantastiska jordar om vi inte får in mineralgödsel och växtskydd ett år? Mitt råd till er politiker: Se omedelbart till att ta in lager av mineral­gödsel, växtskydd och diesel till minst två odlingssäsonger.

Under tiden kan vi påbörja en omställning till ett svenskt lantbruk baserat på lokala resurser. Då får vi också produkter värda namnet närproducerade. De ekologiska praktiska lant­brukarna har stor kunskap och ­erfarenhet kring detta.

Svenskt konventionellt lantbruk är en bra bit på vägen tack vare sin satsning på Greppa Näringen, introducerat av Stina Olofsson som redan i början av 1990-talet tog del av hur ekologiska lantbrukare i Skåne ­odlade och marknadsförde ­närproducerade varor.

Låt oss gemensamt växtförädla, vidareutveckla fånggrödor, baljväxter, grönsaksodling, ogräsbearbetning, biologiskt växtskydd och mikrolivet i jorden. Låt oss avla djuren för svenska förhållanden och optimera idisslarna för grönfoder i stället för kraftfoder.

Slut kretsloppen mellan stad och jordbruk. Låt oss gå i riktning mot en kemikaliefri livsmedelsproduktion och ett hållbart, ­cirkulärt lantbruk.

Mineraloljebaserad diesel till våra traktorer är en akilleshäl. Politiker: Fokusera och ge ­omedelbart rejäla resurser till att hitta lösningar. Gärna biogas på lokala organiska rester och ­vätgasbaserat bränsle på lokal oändlig sol och vind.

Lisbeth Andersson

Sunnantorps gård, Stehag

Ekologisk lantbrukare sedan 1977