facebooktwittermail d

”Vi förstår att vårt beslut väcker känslor”

Nedläggningen påverkar inte tillgängligheten av våra produkter i matbutiker i Norrbotten. Enda skillnaden är att de som tidigare körts ut från mejeriet i Luleå nu körs från Umeå i stället, skriver mjölkbönder i Norrmejeriers styrelse.

Norrmejerier.
Att koncentrera produktionen till Umeå är helt enkelt nödvändigt för att många av våra medlemmar i både Norrbotten och Västerbotten, skriver mjölkbönder i Norrmejeriers styrelse. FOTO: BJÖRN WIDEN/MOSTPHOTOS

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Vi förstår att vårt beslut att avveckla vårt mejeri i Luleå och i stället flytta vår produktion till mejeriet i Umeå väcker känslor. Vi hoppades kunna undvika detta beslut in i det sista, men för att kunna säkerställa norrländsk mjölkproduktion i framtiden var vi tvungna att ta det.

Varje norrländsk bondgård som kan fortsätta bedriva sin verksamhet är en direkt vinst för Norrland. Att koncentrera produktionen till Umeå är helt enkelt nödvändigt för att många av våra medlemmar i både Norrbotten och Västerbotten ska kunna fortsätta driva sina gårdar.

Norrmejerier är en ekonomisk förening som ägs till 100 procent av bönderna själva och är Sveriges enda helt norrländska mejeri. Beslutet att stänga Luleåanläggningen togs av Norrmejeriers styrelse som består av demokratiskt valda representanter från kooperativets medlemmar.

Hushållens alltmer ansträngda ekonomi innebär att många handlar med plånbok snarare än hjärta. Vi märker en tydlig trend att hushållen i större utsträckning väljer det billigaste alternativet. När det gäller mjölk och andra mejeriprodukter är de alternativen nästan alltid matkedjornas egna varumärken. Här är det viktigt att du som handlar förstår att matkedjorna inte äger några egna gårdar eller driver egna mejerianläggningar. De är beroende av att vi bär dessa kostnader.

Matkedjorna kan konkurrera med lågt pris genom att de använder sin storlek till att pressa priserna på mjölken de köper från bland annat Norrmejerier, samt genom att importera billig mjölk från utlandet. Nu höjs trycket på att matkedjorna ska sänka sina priser. Prissättning är ett viktigt konkurrensmedel och om skillnaden i pris mellan matkedjornas och böndernas varumärken blir för stort minskar de bondeägda varumärkenas konkurrenskraft. Nedläggningen i Luleå är just nu det enda realistiska vi kan göra för att våra medlemmar ska få god ersättning för sin mjölk och samtidigt kunna erbjuda ett konkurrensmässigt pris till dig som handlar i butik.

Oavsett missnöje, så hoppas vi att du förstår att vi alltid fattar beslut för böndernas bästa och att det nu är viktigare än någonsin att fortsätta välja norrländskt vid mejeridisken. Nedläggningen påverkar inte tillgängligheten av våra produkter i matbutiker i Norrbotten. Enda skillnaden är att de som tidigare körts ut från mejeriet i Luleå nu körs från Umeå i stället.

Genom att fortsätta välja vår näringsrika och lokalproducerade mjölk, fil, grädde och smör eller varför inte Västerbottensost, Verum eller Fjällfil – bidrar du till fler arbetstillfällen och en levande landsbygd i norra Sverige. Du ser även till att mejeriprodukterna du lägger i matkorgen kommer från en gård så nära dig som möjligt. Vi hoppas att du fortsätter välja våra produkter och därmed fortsätter stötta våra bönder. Med din hjälp kan vi fortsätta vara en kraft som bygger ett starkt Norrland som alla norrlänningar kan vara stolta över.

Läs mer om turerna med mejeriet

Luleå mejeri läggs ned

Norrmejerier planerar avveckling av mejeri i Luleå