facebooktwittermail d

Veganen: "Mjölkbönderna åker på räkmacka"

Veganen Ronja Berglind från Huddinge går till hård attack mot Sveriges mjölkbönder på . Hon anser att de åker på en räkmacka och istället borde anpassa sig till samhället.

"Vuxna människor ska inte dricka bröstmjölk, det är dåligt för hälsan. Mjölkproduktionen är dessutom en stor miljöbelastning. Stötta växtbönderna i stället och låt mjölkbönderna anpassa sig i stället för att åka räkmacka." Så inleder hon sin debattartikel i Metro.

Hon anser vidare att svenska mjölkbönder särbehandlas på underligt sätt i Sverige. Mjölkproduktionen belastar miljön hårt och slösar stora resurser av vatten och grödor, skriver hon. Som stöd för det hänvisar hon till siffror från Världsnaturfonden och Sida som visar att ett kilo producerat nötkött kräver 16 000 liter vatten.

"Stötta växtbönder"

Utöver det påpekar hon att kött- och mjölkindustrin ger större koldioxidutsläpp än hela transportsektorn enligt en FN-rapport från 2006. Trots det fortsätter vi att dricka mer mjölk än många andra länder.

Istället för att stötta krisdrabbade mjölkbönder vill Ronja Berglind att samhället stöttar svenska växtbönder och inte bara låter mjölkbönderna åka räkmacka på diverse bidrag från olika matvarukedjor, skriver hon.

"Ekologisk trots tillsatser"

Hon riktar även skarp kritik mot att mjölk får tituleras ekologisk trots att den innehåller tillsatser och är vitaminberikad. Att samma sak inte får gälla havremjölk är anmärkningsvärt anser Ronja Berglind.