facebooktwittermail d

Veckans väder avgör gubbtillgången

En kall och torr vår har fördröjt blomningen och nu hänger det på vädret kommande vecka hur tillgången på jordgubbar blir till midsommar.

Den närmaste veckan avgör hur tillgången på jordgubbar blir inför midsommar.
Den närmaste veckan avgör hur tillgången på jordgubbar blir inför midsommar. FOTO: FREDRIK LOBERG

Färskpotatis, sill och jordgubbar - det är de givna klassikerna på borden till midsommar. Men än är det osäkert med tillgången på jordgubbar, en sen vår påverkar tillgången.

– Det är väderleken som bestämmer väldigt mycket. Tillgången inför midsommar finns, men hur mycket det blir avgörs den sista veckan, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare vid Bärfrämjandet, till TT.

Varje år skördas omkring 15 miljoner kilo jordgubbar i Sverige. För att få riktigt stora mängder bär krävs mycket sol och mycket värme. Så blir det varmt nu kan tillgången bli god.

– Vi har haft en besvärlig vår. Odlare har parerat mellan stark kyla och torr väderlek. De har fått kämpa och det har varit rätt mycket frostskador. Det är också en orsak till att vi kommer igång ganska långsamt, inte så som vi brukar, säger Magnus Engstedt.

Mer än halva Sveriges jordgubbsproduktion finns i södra Sverige. I Skåne, Blekinge, Halland, Kalmar och Öland räknar man med god tillgång till midsommar.

– Vi får inte så mycket bär lokalt i Mellansverige och en del bär kommer att vara importerade, säger Magnus Engstedt.

LÄS MER Nu skördas årets söta gubbar