facebooktwittermail d

Veckans läsare: Leonie Spronk och Hendrik Berkepies

Nu fortsätter ATL:s artikelserie där vi uppmärksammar våra läsare. Denna vecka möter ni ett ett nederländskt lantbrukarpar som driver en mjölkgård i Borlänge. Leonie Spronk och Hendrik Berkepies kom till Sverige för sju år sedan – nu har de planer på att trappa ner produktionen, men läser gärna ATL ändå.

Leonie Spronk och Hendrik Berkepies driver tillsammans Finngårdarna i Borlänge.
Leonie Spronk och Hendrik Berkepies driver tillsammans Finngårdarna i Borlänge. FOTO: PRIVAT

Vad är det bästa med ert jobb?

– Det är livsstilen! Det är underbart att kunna leva på en gård. Vi kom till Sverige för sju år sedan och har byggt upp en lönsam mjölkproduktion. Nu kommer vi tyvärr behöva sälja gården, vilket är tråkigt men vi kommer fortsätta arbeta med kor på andra sätt.

Vad händer i er verksamhet just nu?

– Vi producerar både mjölk och kött. 2021 byggde vi ett nytt ungdjursstall. De senaste åren har vår odling gett oss mycket vall. Vi tröskar inte, utan tar det på ensilage medan vi köper in kross, proteingrödor och kraftfoder. Vi skördar tre gånger om året och har ett gott samarbete med en annan bonde som sköter åkrarna så att vi kan fokusera helt på korna.

Varför läser ni ATL?

– Vi har läst tidningen i ungefär två år, vi valde att vänta lite eftersom vi inte var helt säkra på det svenska språket. Men vi insåg att vi förstod allting som stod i tidningen. Vi tycker att det är viktigt att man har koll på vad som händer i Lantbrukssverige. Vad säger regeringen, vad händer med reglerna? Vi intresserar oss också av EU-frågor som rör lantbruk, till exempel ska SAM-ansökan ändras i år. Det är också kul att läsa om andra lantbrukare och deras verksamheter, vi intresserar oss också för vilka gårdar som är till salu och annonserna.

Fotnot: I vår nya artikelserie Veckans läsare uppmärksammar vi varje vecka någon av våra läsare både i papperstidningen och på sajten.