facebooktwittermail d

Växtskyddsmedel hett byte för tjuvar

Tjuvar slår till mitt i vårbruket och stjäl växtskyddsmedel till ett värde av hundratusentals kronor.

– Det här är något som återkommit de senaste åren. Det är säsongsbundet, för det är nu som bönderna besprutar sina åkrar, säger polisinspektör Göran Svensson, till SVT.

FOTO: ARNE FORSELL

ATL har tidigare rapporterat om de stölder av växtskyddsmedel som drabbar lantbrukare och såhär i vårbruket är tjuvarna särskilt aktiva.

Under förra veckan drabbades en gård i Östergötland av tjuvar som lade beslag på flera dunkar med växtskyddsmedel till ett värde av mellan 600 000 och 800 000 kronor. Natten till torsdag var tjuvarna framme igen och länsade en gård utanför Eskilstuna på växtskyddsmedel till ett värde av drygt 80 000 kronor, det rapporterar SVT.

"Det är säsongsbundet"

– Det här är något som återkommit de senaste åren. Det är säsongsbundet, för det är nu som bönderna besprutar sina åkrar, säger polisinspektör Göran Svensson i Polisregion Öst, till SVT.

Det bästa man kan göra för att minimera risken att drabbas är att ha larm och kameraövervakning, menar Göran Svensson.

Underlättar för tjuvar

Något som Göran Svensson ställer sig kritisk till är de regler som gäller för förvaring av växtskyddsmedel - regler som leder tjuvarna direkt till sitt byte.

– De måste bland annat märka upp sina lokaler där de ska bevara bekämpningsmedel och det är ett bekymmer, då det talar om för tjuven var varorna finns. Hanteringen för sådana här varor går inte hand i hand med det brottsförebyggande arbetet, säger Göran Svensson till SVT.

I ATL:s serie "Stöldskydda gården" ges flera tips på hur man skyddar sig från olika stölder.

LÄS OCKSÅ: Växtskyddsmedel för 300 000 kronor stals

LÄS OCKSÅ: Tjuv slog till igen - nu ska det bli tji

LÄS OCKSÅ: Metsjö lanserar stöldsäkert skåp för växtskyddsmedel