facebooktwittermail d

Farligaste växterna för kor

Det är ovanligt med förgiftningsfall hos kor men det kan vara förödande om det inträffar och risken ökar i samband med torka. Här listas de vanligaste giftiga växterna. 

Mjölkkor på bete
När det är torrt och betet tryter finns risken att korna även betar giftiga växter som de annars ratar. Arkivbild FOTO: ANN LINDÉN

Under senare år har har det blivit vanligare med fler och längre torkperioder och som kan påverka tillgången på bete. När gräset betas ner eller torkar bort ökar också risken att kor, och andra betesdjur, väljer att äta även växter som annars ratas och till och med är giftiga.

Även om det inte är så vanligt med förgiftningsfall, då många av de giftiga växterna smakar illa, kan fall inträffa när det uppstått foderbrist. 

Här listar statsveterinär Karin Persson Waller vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vilka växter man ska hålla extra utkik efter, och vad man kan göra för att minska risken att korna får i sig dem. Många av växterna är också giftiga för både får och häst.

Här är listan över farligaste växterna

• Sprängört och idegran är giftigast för kor. Det krävs bara ett litet intag av någon av de båda växterna, därefter sker allting snabbt och leder ofta till dödsfall. Sprängörten trivs i fuktiga miljöer som dyiga och leriga stränder eller intill vattendrag. Idegran är däremot sällsynt i det vilda och används främst som prydnadsväxt i trädgårdar. Håll utkik så att de inte av misstag hamnar i hagen.

Sprängörten trivs i fuktiga miljöer som dyiga och leriga stränder eller intill vattendrag.
Sprängörten trivs i fuktiga miljöer som dyiga och leriga stränder eller intill vattendrag. FOTO: MOSTPHOTOS
Idegran i Snappans naturreservat, Kroppefjäll, Dalsland.
Bara något gram av idegran kan vara dödligt för både kor och hästar. FOTO: ULF ARONSSON

• Det finns även andra växter som kor bör se upp för. De är inte lika giftiga och symtomen beror på mängden kon ätit. Dessa växter är: smörblomma, stånds, lupiner, svinmålla och fräkenväxter.

Stånds är en annan växt som är giftig för kor men även för får och häst.
Stånds är en annan växt som är giftig för kor men även för får och häst. FOTO: TT NYHETSBYRÅN
Svinmålla kan vara giftig om den intas i större mängder.
Svinmålla kan vara giftig om den intas i större mängder. FOTO: LENA KARLSSON
Smörblommor giftiga för både nöt, får och häst.
Smörblommor giftiga för både nöt, får och häst. FOTO: LENA KARLSSON

• Kor bör även undvika ek. Vanligast är att förgiftningen sker på hösten om korna äter ekollon. Viktigt att komma ihåg är att de omogna ekollonen är giftigast.

Ek och ekollon bör undvikas av kor.
Ek och ekollon bör undvikas av kor. FOTO: MOSTPHOTOS

Åtgärder att ta till

• Inspektera betet på regelbunden basis och försök ta bort giftiga växter. Om det inte går så kan du stängsla bort vissa områden. 

Vid betesbrist: se till att tillskottsutfodra eller flytta djuren i ett tidigt skede till en ny hage. Den som bor nära ett mindre samhälle eller en stad kan även sätta upp skyltar om att trädgårdsavfall inte får slängas på betet.

• Om nötkreaturen drabbas av misstänkt förgiftning och till exempel beter sig konstigt, dreglar, krampar eller har blodig avföring: kontakta veterinär.

Slutligen får man komma ihåg att det inte behöver vara giftiga växter som ligger bakom ett dödsfall, det kan även röra sig om sjukdomar.

Den här artikeln publicerades första gången i maj 2019. Uppdaterades i juli 2023.

Lista på de giftigaste växterna för nötkreatur (i bokstavsordning)

Ek och ekollon

Fräkenväxter

Idegran

Lupin

Smörblomma

Sprängört

Stånds

Svinmålla

Källa: SVA

Läs också

Här är listan över farligaste växterna för häst

Hon matar hästarna med löv

Fler slår vass för att få foder till djuren