Under senare år har har det blivit vanligare med fler och längre torkperioder och som kan påverka tillgången på bete. När gräset betas ner eller torkar bort ökar också risken att kor, och andra betesdjur, väljer att äta även växter som annars ratas och till och med är giftiga.
Även om det inte är så vanligt med förgiftningsfall, då många av de giftiga växterna smakar illa, kan fall inträffa när det uppstått foderbrist.
Här listar statsveterinär Karin Persson Waller vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vilka växter man ska hålla extra utkik efter, och vad man kan göra för att minska risken att korna får i sig dem. Många av växterna är också giftiga för både får och häst.
Här är listan över farligaste växterna
• Sprängört och idegran är giftigast för kor. Det krävs bara ett litet intag av någon av de båda växterna, därefter sker allting snabbt och leder ofta till dödsfall. Sprängörten trivs i fuktiga miljöer som dyiga och leriga stränder eller intill vattendrag. Idegran är däremot sällsynt i det vilda och används främst som prydnadsväxt i trädgårdar. Håll utkik så att de inte av misstag hamnar i hagen.
• Det finns även andra växter som kor bör se upp för. De är inte lika giftiga och symtomen beror på mängden kon ätit. Dessa växter är: smörblomma, stånds, lupiner, svinmålla och fräkenväxter.
• Kor bör även undvika ek. Vanligast är att förgiftningen sker på hösten om korna äter ekollon. Viktigt att komma ihåg är att de omogna ekollonen är giftigast.
• Inspektera betet på regelbunden basis och försök ta bort giftiga växter. Om det inte går så kan du stängsla bort vissa områden.
Vid betesbrist: se till att tillskottsutfodra eller flytta djuren i ett tidigt skede till en ny hage. Den som bor nära ett mindre samhälle eller en stad kan även sätta upp skyltar om att trädgårdsavfall inte får slängas på betet.
• Om nötkreaturen drabbas av misstänkt förgiftning och till exempel beter sig konstigt, dreglar, krampar eller har blodig avföring: kontakta veterinär.
Slutligen får man komma ihåg att det inte behöver vara giftiga växter som ligger bakom ett dödsfall, det kan även röra sig om sjukdomar.
Den här artikeln publicerades första gången i maj 2019. Uppdaterades i juli 2023.