facebooktwittermail

Växande efterfrågan på svensk ull

Klädföretaget fjällräven köper upp mycket svensk ull. Bland annat har man ett samarbete med Brattlandsgården om ull från deras Jämtlandsfår.

FOTO: MOSTPHOTOS

ATL har tidigare skrivit om projekt med ull i stället för påskfjädrar som fick felaktigt dåligt rykte. Fårägaren Tom Heidelbach påtalade att just ull från köttdjuren ofta slängs, bränns eller plöjs ned. Nu ökar efterfrågan på svensk ull från alla sorters får.

Fjällräven köper all jämtlandsfårull de kan koma över och första kollektionen i svensk ull kommer ut till hösten 2017, rapporterar SVT Jämtland.

– Vi som har jämtlandsfår har nog tre års kö på ullen, säger Anna Hedendahl, ullansvarig på fåravelsförbundet till SVT Jämtland.

Ullen från Jämtlandsfåren liknar merinoullen och är eftertraktad för klädtillverkning.

All ull går att använda

Anna Hedendahl menar att även all övrig ull har användningsområden om man klipper jämnt och inte låter fåren bli smutsiga och toviga.

På Sveriges största ullinsamlingsstation, Toarp, ökar efterfrågan stadigt och man har nu 200 återförsäljare.

Ett av problemen med att ta hand om ullen är att ullhantering är en försvinnande kunskap. De ullspinnerier som finns är småskaliga.

Utländsk ull

Det finns svenska företag som använder stora mängder ull, men de köper i dag till största delen in ull från utländsk fårnäring.

– Det finns en stor frustration över att vi inte använder ullen. Slit- och slängsamhället driver fram en efterfrågan på klimatsmarta och etiska alternativ och fåret klimatkompenserar sig själv, säger Anna Hedendahl till SVT Jämtland.