facebooktwittermail

SMHI varnar för skogsbränder i stora delar av landet

Det råder just nu risk för skogsbränder över flera delar av landet. Under tisdagen kom även varningar om höga temperaturer framåt slutet av veckan.

Risken för bränder i skog och mark är stor i delar av sydligaste Götaland, Öland, Gotland, samt delar av Svealand och Norrland. Arkivbild.
Risken för bränder i skog och mark är stor i delar av sydligaste Götaland, Öland, Gotland, samt delar av Svealand och Norrland. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

SMHI varnar om stor risk för skogsbrand i Skåne, Kalmar, Blekinge, Värmland, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. De två sistnämnda länen har även gått ut med eldningsförbud, rapporterar SVT.

– Det är höga brandriskvärden. I östra länet är det på väg upp mot extremvärden. Som det ser ut nu så är det stigande värden i hela länet, säger Peter Vikström, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten till SVT.

I helgen startade flera bränder runt om i Norrbottens län och samtliga tros ha orsakats av blixtnedslag.

Höga temperaturer i hela landet

SMHI meddelade på tisdagen att höga temperaturer brer ut sig över hela landet. Det innebär att temperaturen kommer att ligga mellan 26-30 grader i minst tre dagar i följd. SMHI flaggar även för att det under torsdagen kan gå över till en klass 1 varning på flera håll i landet.

SMHI flaggar även för att brandrisken kommer att öka i samband med att värmen håller i sig.

Fakta: Så kan skogsbränder uppkomma

Skogsbränder kan uppstå på grund av eldning, skogsavverkning, gnistor från tåg eller blixtnedslag. Vid långvarig torka, då även djupare markskikt är uttorkade, kan en antändning leda till att en svår brand utvecklas. Även om brandriskprognosen visar ett lågt värde kan det vara olämpligt att elda om det har varit torrt i markerna länge.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och SMHI.

I en tidigare version uppgavs att Hudiksvall skulle få 37 grader. Dessa uppgifter har tagits tillbaka av SMHI under onsdagen.