facebooktwittermail d

Varning för mer regn i södra Sverige

På onsdag kommer regnet tillbaka i södra Sverige och SMHI har däeför utfärdat en klass 1 varning. En redan svår säsong för virkesfångst kan bli värre.

På med stövlarna!
På med stövlarna! FOTO: KERSTIN DAVIDSON

Efter en kort kall period kommer plusgraderna åter och ett lågtryck med regn kommer in från väster. Östra Jönköpings län, Kronobergs län, Blekinge samt Skåne har fått en klass 1-varning för höga flöden i vattendragen. De höga flödena beräknas bestå januari ut, skriver SMHI. I Svealand kan nederbörden komma som "större mängder" snö. I Östersjön varnas för kuling.

Sågverkskoncernen Vida i Småland har trots blötan lyckats hålla leveransplanerna till sina verk. Men det har frestat på.

SÅ BLIR VÄDRET HOS DIG: ATL:s vädertjänst

LÄS MER: Extremt regnig höst försvårar avverkningen

– Det har varit en väldigt ansträngande säsong det här. Det började regna i oktober och sedan dess har det varit oerhört blött. Det har inneburit att tillgängligheten till skog på rot varit begränsad. Även det vid bilväg har det varit svårt att komma åt, säger Jörgen Henriksson, vd på Vida Skog, till ATL.

Oförutsedda utgifter

Det har uppstått en del extrakostnader i samband med grusning av skogsbilvägar. De senaste veckorna har tjälen gått i marken men den verkar bli kortvarigt.

– Tyvärr ska det börja regna igen på onsdag och det kan bli tjällossning nästa vecka.

Kan ni tvingas att begränsa transporterna?

– Jag undrar om det kan bli värre än vad det varit nu. Vi borde ha det värsta bakom oss. Men fortsätter det att regna fjorton dagar, tre veckor så kan det bli riktigt jobbigt, säger Jörgen Henriksson.

På SMHI konstaterar Gustav Strandberg, som forskar på långsiktiga trender, att situationen är förväntad.

– En konsekvens av den globala uppvärmningen är ju att vinterdagarna blir varmare och att säsongen med minusgrader blir kortare. Jämfört med 50-, 60- och 70-talen så har vintern redan blivit en till två grader varmare i medeltal beroende på var man finns i landet. Och det förväntar vi oss kommer att fortsätta i framtiden, säger han.

Under december 2017 fanns det stora områden i södra Sverige där medeltemperaturen låg hela tre grader över snittet 1961-1990. Av de senaste tio januarimånaderna har sju legat över temperatursnittet.

LÄS OCKSÅ: Försenad kampanj snart i mål - så blev resultatet

LÄS OCKSÅ: Nytt problem - åkerbönor möglar i fält