facebooktwittermail

Värmlänningar mest negativa mot varg

Var tredje invånare i vargtäta delar av landet vill ha färre vargar. Mest negativa är äldre värmlänningar.

Värmlänningarna vill ha färre vargar än vad som finns i den svenska populationen i dag visar en undersökning. Arkivbild.
Värmlänningarna vill ha färre vargar än vad som finns i den svenska populationen i dag visar en undersökning. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Det är resultatet av en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Sveriges Radios P4-kanaler. 4 000 personer i de mest vargtäta delarna av Sverige; Värmland, Dalarna, Örebro och Gävleborg. I dessa län finns 85 procent av de svenska vargarna.

Mest negativa till varg är man enligt undersökningen i Värmland. Undersökningen visar att lite mer än var tredje person, eller 36 procent, vill ha färre vargar. Värmlänningar över 65 år är de som är mest negativa.

– När folk har haft en direkt erfarenhet av varg då tenderar människor att bli lite mer negativa till varg. Det finns ju mycket varg i Värmland och Dalarna, så det är väl naturligt att folk är mer negativa där, säger Mats Eriksson vid SLU och som forskar om allmänhetens inställning till varg.

Samtidigt tycker mer än hälften av de som intervjuats totalt i de fyra länen att antalet vargar är bra som det är eller att det kan finnas fler.

Mest positiva till varg av de tillfrågade i de fyra länen är de som bor i Örebro län.

LÄS OCKSÅ: Friande dom mot vargskytt står fast

LÄS OCKSÅ: Jaktelever dömda för tjuvjakt