facebooktwittermail

Odlare: ”Värmen blev knäcken för grödorna”

Med varmt och soligt väder mognar grödorna slag i slag. Nu skördas vete, raps och maltkorn med varierande resultat i trösktanken.

Peter Wahlgren i skördetröskan.
Peter Wahlgren på Gotland har skördat Norinvete, foderärter och raps. FOTO: PRIVAT

Hos Peter Wahlgren, lantbrukare i Viklau Stenstugårds mitt på Gotland, har skördetröskan rullat hela veckan. Han har hunnit tröska det tidiga Norinvetet och foderärterna och på torsdagen satte han skärbordet i höstrapsen.

Men så här långt är skördeutfallet en besvikelse.

– Bestånden ser fina ut, men det är småkärnigt, småkärnigt, småkärnigt, säger Peter Wahlgren.

Han började skörden 2021 med att tröska två fält med den tidiga höstvetesorten Norin. Normal skörd av den bör ligga runt 7 ton per hektar på gården.

– På den ena biten blir det kanske 5 ton med lite tur, på den andra hoppas jag komma upp i 6 ton. Det är vad tröskan säger, jag har inte vägt in det ännu.

”Inte mycket att skryta med”

Peter Wahlgren fortsatte med foderärt och det var samma visa där. Han har vägt in 2,9 ton per hektar men en normalskörd borde blivit 4 ton per hektar.

– Och nu tröskar jag raps och den kommer inte att ge över 3 ton. Det är inte mycket att skryta med.

Skördetröska på fält.
Bra bestånd men små frön hos Peter Wahlgren på Gotland. FOTO: PRIVAT

Sommaren har varit torr på Gotland, men Peter Wahlgren har varit med om torrare somrar där skörden ändå blivit bättre än i år.

– Jag tror att det är värmen. Vi hade fruktansvärt varmt i tio dagar före midsommar och det tror jag blev knäcken för grödorna.

Nu mognar det snabbt. Flera grannar är i gång och tröskar de vanliga höstvetesorterna.

För Peter Wahlgrens del är det totalt 220 hektar som ska skördas, mest höstvete men också lite råg. Efter den inledande tröskveckan är förväntningarna lågt ställda.

– När jag tittar på beståndet ser det ut att kunna ge 8 ton. Men jag misstänker att det också är småfröigt, så det vågar jag inte tro på. Enda glädjen är att det är torrt i alla fall, säger Peter Wahlgren.

Maltkorn skördas i Halland

I södra Halland rullar tröskorna lite varstans. Det skördas i första hand höstkorn och vallfrö, men Mikael Ingemarsson i Lilla Tjärby har gett sig i kast även med maltkornet. 25 hektar maltkorn av sorten Planet är bärgat, invägt och godkänt som maltkorn.

Kornet såddes tidigt, redan 23 mars, har vuxit på lätta jordar och bevattnats två gånger. Det är faktorer som gett resultat.

– Det blev över förväntan. 6,5 ton per hektar, vattenhalter mellan 15 och 17 procent och proteinhalter mellan 9,3 och 9,9 procent. Allt gick som malt, säger Mikael Ingemarsson.

Mikael Ingemarsson.
Maltkornet gav bra skörd hos Mikael Ingemarsson. FOTO: PRIVAT

Han inledde skördesäsongen med att tröska höstkorn på lätt jord där det inte bevattnats. Här gav torkan utslag.

– Det gav mellan 5 och 6 ton per hektar. Regnet kom för sent för att göra nytta så man får vara glad för det som blir.

Nu väntar fler fält med maltkorn på att skördas, innan det är dags för höstvete.

Tröskning av höstkorn i Forsby utanför Skövde FOTO: LARS JOHANSSON

Tidigare skörd än väntat i Västra Götaland

Hos Agroleden AB i Värsås, öster om Skövde, har höstkornet tröskats.

– Mellan tummen och pekfingret så hamnar medelskörden mellan 7 500 och 8 000 kilo per hektar, men med stora variationer inom fälten, säger Lars Johansson, som driver företaget tillsammans med sin bror Göran Johansson.

Värmen har drivit på grödorna och efter höstkornet väntar vitklöverfrö, som ska strängläggas innan tröskning, och sedan höstraps.

– Skörden kommer tidigare än vad vi trodde för en månad sedan. Generellt har höstgrödorna i länet sett bra ut för ögat. När det gäller vårgrödorna finns det både och, säger Lars Johansson.

Höstvete är den största grödan arealmässigt hos Agroleden, men här ligger skörden ännu ett tiotal dagar bort.

– Vi har havre också och även den har börjat byta färg. Det ser ut att bli ett sådant skördeår där grödorna avlöser varandra utan uppehåll, säger Lars Johansson.

LÄS MER: 

Spannmålsskörden är i gång

Full fart för vallskörden

Låga grundvattennivåer i södra Sverige