facebooktwittermail

Världspremiär för klimatsmart rotting

Dörrmattor, lampor, möbler och fällbara korgar är några av produkter som tre formgivare från Lunds universitet tagit fram för att lansera världens första miljöcertifierade rotting.

Therése Broberg, Clara Lindsten och Per Brolund visar sin gröna provkollektion av rottingmöbler 11-15 februari på designmässan Ambiente i Frankfurt i Tyskland.

Miljön i åtanke


Inspirationen har de hämtat från Laos, Kambodja och Vietnam. Tillsammans med Världsnaturfonden, WWF, har de arbetat för att hitta olika sätt att använda den första certifierade rottingen som lanseras på världsmarknaden 2011.

Produkterna har formgivits med miljön i åtanke. Miljöfarliga lacker eller lösningsmedel har tagits bort. Antalet spikar har minimerats eller tagits bort helt, vilket underlättar vid återvinning. Flera av produkterna är stapelbara för att maximera utrymmet vid export, skriver WWF i ett pressmeddelande.

- Målet är att få ett ansvarsfullt skogsbruk, där skogarna kan bevaras, lokalbefolkningen öka sina inkomster och fler företag i Mekongområdet kan exportera certifierad rotting till den internationella marknaden, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert vid WWF i Sverige.ATL.nu