facebooktwittermail

”Världens mest jämställda skogsmässa”

Skogsnolia laddar i år för mässa på ny plats, och alla de stora maskintillverkarna är där.

– Nästan oavsett bransch är rekrytering den största utmaningen, och då gäller det för skogsbruket att visa på bredden och att vi jobbar aktivt med frågor som miljö och jämställdhet, säger Kristin Olsson.
– Nästan oavsett bransch är rekrytering den största utmaningen, och då gäller det för skogsbruket att visa på bredden och att vi jobbar aktivt med frågor som miljö och jämställdhet, säger Kristin Olsson. FOTO: PRIVAT

Den som vill se stora skogsmaskiner på mässa ska i år bege sig till Skogsnolia, där John Deere, Ponsse, Rottne, Eco Log, Gremo och Komatsu med flera visar upp sig. Kristin Olsson, mässans projektledare, har bråda dagar med att sy ihop de sista detaljerna.

– Mitt egentliga arbete är ju klart, men nu är det mycket med det praktiska, många som ringer, möten med brandkår och om elektricitet och vatten med mera, säger hon.

Fullbokat sedan länge

Redan i mars var mässan fullbokad, vilket innebär runt 200 utställare. Kristin Olsson tror på besökssiffor i nivå med senaste mässan 2015 då runt 13 000 besökare räknades in.

– Vi har valt att begränsa storleken för att mässan ska vara lagom stor. När ytan är fullbokad tar vi inte in några fler. Och på en fackmässa är inte det viktiga hur många besökare det är, utan att det är rätt besökare, att de har koppling till skogen.

Sen 2015 har mässan också bytt område och finns i år i Håknäs, lite söder om Vännäs utanför Umeå. I år görs också en rejäl satsning på jämställdhet.

Rekrytering ödesfråga

– Vi siktar på att bli världens mest jämställda skogsmässa. Nästan oavsett bransch är rekrytering den största utmaningen, och då gäller det för skogsbruket att visa på bredden och att vi jobbar aktivt med frågor som miljö och jämställdhet, säger Kristin Olsson.

För att driva på utvecklingen kommer mässan i år också att dela ut ett pris till den utställare som har den mest jämställda montern.

– Det är bland annat en fråga om vilket tilltal vi har, att vi vänder oss till alla människor oavsett kön och etnicitet. Som Pär Lärkeryd, VD på Norra Skogsägarna, brukar säga: Det är bättre att fiska i hela dammen.

Skogsnolia hålls den 13-15 juni.