facebooktwittermail d

Världens bönder samlas i ny organisation

Tillgång på mat och osäkerhet kring världens jordbruksmarknader var viktiga frågor när bondeledare från 50 länder samlades för att starta den nya, internationella bondeorganisationen World Farmers Organization.

- I en tid när världen och jordbruket står inför utmaningen att producera mer mat på ett hållbart sätt samt bidra till tillväxt, utveckling och minskad fattigdom är det viktigare än någonsin att världens bönder samarbetar och för sin talan gemensamt, säger LRF:s vice ordförande Anniqa Nygård som representerade den svenska bonderörelsen vid mötet.

Den nya organisationen ska verka för bättre lönsamhet och levnadsförhållanden för världens bönder, deras familjer och landsbygden i stort, skriver LRF i ett pressmeddelande.

Ett annat mål är att bidra till en säker livsmedelsförsörjning i världen, då efterfrågan på mat väntas öka med i genomsnitt 70 procent fram till 2050.

Vid en stämma senare i år ska World Farmers Organizations stadgar fastslås och förtroendevaldaväljas. Den nya organisationen kommer att ha sitt säte i Rom. ATL.nu