facebooktwittermail d

Vargfeber i Skåne

Det råder rena vargfebern i Skåne sedan en oskygg vandringsvarg synts både inne i centrala Simrishamn och längs vägar.

Arkivbild.
Arkivbild.

Rapporterna om vargen började komma i slutet på veckan. Fler personer har mött eller sett vargen på nära håll.

– Den lunkade förbi i rätt lugn takt och sprang sen kanske tio meter från min bil, säger naturfotografen André Schönmeyr, 26, till Kvällsposten, och som inte hade något problem alls att ta bilder på vargen.

Vargen har setts på vandring förbi både Hörby och Tomelilla men också i bland annat Hammenhög. Den har filmats i centrala Simrishamn och observerades senare i norr om Vik.

Kaos i trafiken

Länsstyrelsen uppmanar nu allmänheten att låta vargen vara i fred och inte vargspana.

– Vi har haft kontakter med polisen som rapporterade att det under lördagen var stundtals rörigt på väg 9 för att många bilister var ute och krypkörde i hopp om att få syn på vargen, säger viltvårdshandläggaren David Börjesson.

Uppmanas hålla avstånd

Det är ovanligt med en varg som rör sig så öppet, nära vägar och i samhällen. David Börjesson uppmanar därför allmänheten att som alltid vid möte med vilt hålla avstånd.

– Att hålla sig jämsides med vargen för att filma eller följa den verkar bara stressande för vargen. Sedan ökar risken för att den kan bli påkörd.

Enligt länsstyrelsen talar det mesta för att det handlar om en ensam varghane som kommit från norr och nu letar efter en tik.

Skyggare varg

Sedan några år tillbaka finns varg i nordöstra Skåne.

– Det är betydligt skyggare men ingen av de här vargarna kan sättas i samband med angrepp på tamdjur, säger David Börjesson.

Däremot har länsstyrelsens besiktningsman konstaterat att den dovhjortskalv som hittades i ett skogsområde mellan Eljaröd och Vitaby hade utsatts för ett vargangrepp.

LÄS OCKSÅ: Varg fångad på film

LÄS MER: Varg till angrepp mot föl