facebooktwittermail d

Vargen tog över 20 får på en vecka

Den värmländske fårägaren Mats Eriksson på Brandsbols gård i Gräsmark har haft tre vargattacker på en vecka och blivit av med över 20 får sedan söndagen den 12 juni.

– Under natten var det lugnt, men vi har nu tillstånd att skjuta verkanseld inom stängslet och inom en radie på 300 meter utanför, säger Mats Eriksson.

Bara ett 50-tal kvar

I våras släppte han ut 75 får. Nu har han bara ett 50-tal kvar. Den senaste attacken skedde under natten mot lördagen när vargen dödade fyra får.

Värre var det söndagen den 12 juni då vargen tog tolv får och tisdagen den 14 juni slog den till igen när ytterligare fem av Mats Erikssons får dödades. Detta trots att han satt upp ett 1, 10 meter högt rovdjursavvisande stängsel med fem eltrådar.

Skadad tacka repar sig

Under lördagskvällen satt han med en av de skadade tackorna som han funderade på att avliva och man kunde tydligt höra ljudet från fåren i bakgrunden.

– Hon är skadad i juvret, i frambenet och i bakbenet. Jag får se vad jag ska göra säger han och suckar.

Under natten har tackan fått penicillin och behandlats med smärtstillande.

– Hon behandlas nu och jag vet inte om hon kommer att klara sig, säger Mats Eriksson när ATL får tag på honom på söndag morgon.

Utökad skyddsjakt

Länsstyrelsen i Värmland har tidigare gett tillstånd om skyddsjakt på vargen så varje natt sitter frivilliga jägare på vakt och bevakar fårhagen. Nu behöver de inte försöka skrämma bort vargen först utan har tillstånd att skjuta direkt om den befinner sig i hagen eller inom en radie på 300 meter utanför.

Enligt Maria Falkevik som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland innebär skyddsjaktsbeslutet att en varg får skjutas fram till den 26 juni. Men än så länge är ingen varg skjuten.

"Traskar genom stängslet"

Hur vargen har burit sig åt för att komma åt fåren inne i hagen går bara att spekulera i. I lördags skedde angreppet under några få obevakade timmar när det var för mörkt för att skjuta varg berättar Mats Eriksson.

– Det var vakterna som märkte att några djur låg i ena änden av hagen och vi hade inte vaktat just där. Det finns inga tydliga märken eller så. Troligtvis har vargen traskat sig genom stängslet. Det är sällan de hoppar över stängslet, säger han.

– Men värre blir det nog när vargen sedan ska ta sig ut och upptäcker att den är instängd. Man ser tydligt ur rovdjursinstinkten sätter in. Vargen hugger och biter och går på något slags autoläge för att döda, säger han.

Har kameraövervakning

Förutom rovdjursstängsel har Mats Eriksson fått tillstånd att sätta upp fyra kameror intill fårhagen och han kommer att begära ersättning av länsstyrelsen för de döda fåren.

– Jag har inte hunnit längre att jag fått blanketterna som jag ska fylla i så det är ett pågående ärende, säger han.