facebooktwittermail d

Vargen slår till i Danmark

18 får hittades döda på Väst-Jylland natten till fredagen. Varg misstänks ligga bakom angreppet.

Jørgen Blazejewicz driver Storålam på nära Holstebro på nordvästra Jylland. Hans fårbesättning har tidigare varit hårt utsatt för vargangrepp. Nu upptäckte grannen 18 döda får på fredagsmorgonen. Misstanken är att det handlar om varg även den här gången även om det ännu inte är fastställt.

- Det är en fruktansvärd syn och helt meningslöst. Naturligtvis händer det alltid saker med djur ute i naturen men inte något som det här, säger Jørgen Blazejewicz, till Tv Midt-Vestjylland.

Nu fruktar han att angreppen och problemen med döda får kommer att bli värre och påverka möjligheterna att bedriva fåravel i området.

Vargarna på Jylland tros vara invandrade från Tyskland. Efter att ha vargen varit utrotad i Danmark under 200 år upptäcktes den igen 2012. Sedan dess har 56 angrepp av varg registrerats men vargen tros ligga bakom betydligt fler.

LÄS MER: Vargen dödar i Danmark

LÄS MER: Danska vargstammen ökar

Det senaste året har också flertalet angrepp skett i närheten av Holstebro.

– Men det är första gången vi har sett ett så omfattande angrepp, skriver Annette Samuelsen, kontorschef för Miljöstyrelsen, i ett svar till Tv Midt-Vestjylland.

Miljöstyrelsen hade under fredagen personal på plats för att undersöka de döda fåren.

– Med den information vi får fram ska vi ta ställning till hur vi bäst ska kunna förebygga liknande angrepp och även undersöka om det i det här fallet handlar om en problemvarg, säger Annette Samuelsen.

LÄS OCKSÅ: Sista vargen i Kölstareviret fälld

LÄS OCKSÅ: Vill stoppa dansk fetaost