facebooktwittermail d

Vargar har bildat historiskt revir i Skåne

En varghane från Västmanland och en varghona från Östergötland har flyttat söderut.

Paret har etablerat ett revir i Skåne – för första gången i modern tid.

Skånsk varg fotograferad med viltkamera.
Skånsk varg fotograferad med viltkamera. FOTO: LÄNSSTYRELSEN SKÅNE

Genom spårningar i snö och dna-analyser utförda av SLU viltskadecenter kan länsstyrelsen bekräfta att det finns ett vargrevir vid Linderödsåsen i Skåne.

Det är det första bekräftade vargreviret i landskapet i modern tid, skriver länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande. Det rör sig om en hane som flyttat från reviret Kesberget i Västmanland och en hona som kommer från östgötska Långbogen.

”Flera vargar har under de senaste åren rört sig i Skåne. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte oväntat. Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret”, säger David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Enligt de observationer som har gjorts av vargarna verkar de hittills rört sig inom ett område söder om E22, ner till Andrarum och Brösarp på Österlen.

”Jag kan förstå att en vargetablering kan leda till en ökad oro. Jag vill uppmana tamdjursägare att se över sin stängsling”, säger David Börjesson.

Enligt länsstyrelsen är det ovanligt att kopplade hundar attackeras och att angrepp oftast drabbar jakthundar som springer lösa under jakt.